Video. Proiect de modernizare a străzilor, la final. Verificările din teren au scos la iveală și neconformități

Rând pe rând, străzile și trotuarele din municipiul nostru sunt modernizate. În ultimii  ani, mai multe străzi  din Făgăraș au fost refăcute complet cu bani fie de la bugetul local sau de stat, fie din fonduri europene. Un proiect destul de amplu de modernizare a infrastructurii rutiere din municipiu este la final iar în ultima perioadă, comisia din cadrul Primăriei a făcut verificări în teren, pentru a vedea dacă firma constructoare a respectat întocmai proiectul.  Este vorba de proiectul cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării(PNDL), în valoare de peste 40 de milioane de lei. 

Verificarea lucrării  din cartierul Florilor

cart flor2Una din zonele modernizate cu bani de la Ministerul Dezvoltării a fost cartierul Florilor. După mai bine de un an de zile, lucrările au ajuns la final iar acum o comisie din cadrul primăriei a făcut verificările înaintea recepției. Bineînțeles că au fost găsite și neconformități iar firma constructoare a primit termen de remediere până în octombrie.

Ca la orice proiect, în timpul derulării acestuia se fac verificări, adică se urmăresc lucrările, se face o listă de neconformități, constructorul remediază iar înaintea recepției se fac din nou verificări. Noi vorbim acum de verificări pe toate proiectele, nu doar pe cel din cartierul Florilor. La fel, unde comisia observă că sunt neconformități și abateri de la proiect, se lasă o listă de neconformități iar constructorul are un termen pentru remediere. În momentul recepției, dacă mai există neconformități, se face din nou o listă și se dă termenul de remediere, pentru că nu se eliberează  acel procent (acei bani) din  garanția pe care trebuie să o depună constructorul, până nu se fac acele reparații depistate de comisie. Restul garanției rămâne până când iese lucrarea din garanție  iar noi avem garanție la lucrări între 2 și 8 ani de zile. La recepția finală a lucrării, dacă nu există cheltuieli pentru a remedia toate acele neconformități sau ce se strică pe parcursul garanției, atunci se eliberează banii din garanție. Dacă există neconformități la finalul garanției, se folosesc bani din garanție pentru a remedia. În cartierul Florilor sunt trotuare care sunt neconforme, sunt cămine care au fost ridicate la cotă, dar au fost ridicate defectuos, mai sunt zone unde după ploi apa nu se scurge la canalul de ape pluviale, sunt abateri pentru că firma constructoare nu a respectat întocmai proiectul și trebuie să le refacă.“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

cart flor3Reamintim că în cadrul acestui proiect au fost realizate  lucrări de modernizare a infrastructurii pe strada Negoiu, Șoseaua Hurezului, 13 Decembrie, Octavian Paler, artera Combinatului (I și II), Plopului (tronsoanele 1, 2 și 3), Anton Pann, Luncii (I și II), Strungului + Oxigenului (tronsoanele 1 și 2), Cvartal colonie Combinat ((tronsoanele 1 – 8), Crinului, Brândușelor, Bujorului, Crizantemelor, Lalelelor (tronsoanele 1 și 2), Lăcrămioarelor, Magnoliei (tronsoanele 1 și 2), Garoafelor, Ghioceilor, Gladiolelor, Narciselor, Nuferilor, Panseluțelor (intersecțiile cu – str. Narciselor – strada Magnoliei; – str. Narciselor – fundătură Magnoliei; – fundătură Magnoliei – fundătură Gladiolelor, Bujorului, Zorelelor ), Mălinului, Macului, Toporașilor, Trandafirilor (I, II și III ), Zorelelor, Cvartal Narciselor – cimitirul ortodox (tronsoanele 1, 2 și 3).

Modernizarea tuturor străzilor din acest proiect  este la final, cu excepția intervenției firmei constructoare pentru a remedia neconformitățile găsite pe teren.

Această lucrare din cartierul Florilor face parte dintr-un proiect finanțat de Ministerul Dezvoltării iar suplimentarea este tot de la Ministerul Dezvoltării, pentru că inițial a avut o sumă și anumite lucrări, respectiv doar lucrări la carosabil. Ulterior, am suplimentat proiectul și am refăcut proiectul și am adăugat rețele de colectare a apei pluviale,  trotuarele aferente și  refacerea proiectului pentru modernizarea carosabilului, pentru că erau deficiențe foarte mari  în proiectul inițial iar suma în acest sens s-a dublat.“, a mai spus primarul Făgărașului.

Șantiere închise în această toamnă

De asemenea, în municipiu mai sunt demarate și alte proiecte la infrastructură, proiecte cu fonduri europene. Potrivit edilului șef al orașului toate șantierele vor fi închise în această toamnă.

Toate lucrările începute la infrastructură vor fi finalizate. Am avut întârzieri din cauza companiei Apa Sibiu pe str. 1 Decembrie, pe str. Azotului, pe str. Câmpului. Acele zone unde sunt făcute decopertări vor fi închise toamna acesta cu refacerea trotuarelor, cu ridicarea căminelor la cotă.“, a mai spus Sucaciu.

Alte lucrări la infrastructura rutieră, cu fonduri europene, din primăvară

Chiar dacă multe din străzile din municipiu au fost modernizate, mai sunt încă străzi rămase într-o stadiu precar.

„Anul viitor vom începe lucrările pe alt proiect, vorbim de trotuare pe Șoseaua Combinatului, pe autobanda Combinatului, Șoseaua Hurezului, piste de biciclete aferente, sens giratoriu la intersecția străzilor 13 Decembrie cu Teiului, sens giratoriu de la intersecția str. Șoseaua Hurezului cu Sos. Combinatului, cele două poduri de acolo vor fi reabilitate.“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

O altă lucrare importantă va demara tot anul viitor. Este vorba de reabilitarea și modernizarea bulevardului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *