Am intrat în postul Sfintei Mării

Pe 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Marie Mare, una dintre cele mai importante praznice din calendarul Creștin Ortodox.

Postul Sfintei Mării este unul dintre cele patru posturi care au loc de pe dată fixă și conform tradiției, îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători care au loc în luna august și anume, Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului.

Când începe Postul Sfintei Marii 2022

Ca în fiecare an, creștinii intră în postul Sfintei Marii la data de 1 august. Anul acesta, postul începe într-o zi de luni.

Postul Sfintei Marii nu a început dintotdeauna pe 1 august și nici nu a durat două săptămâni.

De exemplu, creștinii din Antiohia, posteau o singură zi, de sărbătoarea Schimbării la față.

În Constantinopol, oamenii țineau post patru zile, iar cei din Ierusalim doar opt zile.

Având în vedere diferența aceasta dintre regiuni, s-a luat decizia de a se stabili o durată fixă pentru toate bisericile ortodoxe.

În anul 1166 la Constantinopol a avut loc un sinod ținut de către Luca Chirsoberg, patriarhul de la acea vreme care a hotărât ca: „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, potrivit basilica.ro

Când se termină Postul Sfintei Marii

Postul Sfintei Marii are o durată de două săptămâni și se încheie pe 15 august.

În această perioadă, creștinii trebuie să se abțină de a la a mânca produse de origine animală, și de asemenea trebuie să se apropie de Dumnezeu, prin rugăciune și să fie mai buni și mai înțelegătorii cu cei din jur.

În postul Sf. Maraii, în zilele de marți și joi, oamenii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și la vin.

Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc în special la Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat mai ușor decât Postul Paștelui, dar mai aspru decât cel Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel.

În perioada postului, medicii nutriționiști recomandă să fim cumpătați în ceea ce privește mâncarea și să nu fie consumate mâncăruri îmbibate în ulei.

„Postul nu trebuie privit ca o perioada în care putem mânca mult pentru că mâncarea este mai ușoara. Nu sunt recomandate mâncărurile îmbibate cu ulei și nici acele produse cu aspectul unor mezeluri sau brânzeturi. Acesta nu este post. Un post adevărat înseamnă cumpatare alimentară, cu legume și fructe, salate și mai ales mâncarea bunicilor noastre, varză, fasole, cartofi”, a explicat medicul specialist în nutritie și boli metabolice, Simona Tivadar.

În ce zile e dezlegare la pește

În Postul Adormirii Maicii Domnului creștinii au dezlegare la pește pe 6 august 2022, când are loc sărbătoarea „Schimbarea la față”.

Ce se sărbătorește de Adormirea Sfintei Maria

Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos.

Conform tradiției se spune că în momentul în care Sfânta Maria a simțit că i se apropie sfârșitul vieții, s-a așezat pe patul din casa ei din Gradina Ghetsimani, așteptând să fie luată de către Iisus Hristos și dusă în Împărăția Cerurilor.

Sfinții Apostoli au fost chemați pentru a-i așeza trupul Sfintei Marii în mormânt, iar pentru că Sfântul Apostol Toma a lipsit în acea zi, când a venit, i-a rugat pe ceilalți apostoli să deschidă mormântul, pentru a o vedea ultima dată pe Maica lui Hristos.

În momentul când au deschis mormântul, Sfinții Apostoli au văzut că acesta era gol și și-au dat seama că Maica Domnului se înălţase la ceruri.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.