Ministrul Mediului și Pădurilor: nu cred că este corect să primim sfaturi de la state din UE care și-au exterminat populația de urs

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, joi, după o dezbatere la care a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că în majoritatea domeniilor legate de protecţia mediului este nevoie de o acţiune comună a statelor europene, dar sunt domenii unde nu putem accepta sfaturi, referindu-se la problematica urşilor.

„Am vorbit astăzi (joi- n.r.) despre suveranitate şi protecţia mediului, în ce măsură putem fi suverani sau putem lua decizii ca un stat independent în domeniul protecţiei mediului. Cred, sincer, că în majoritatea domeniilor legate de protecţia mediului nu există suveranitate. În majoritatea domeniilor este nevoie de acţiune comună, în majoritatea domeniilor suntem dependenţi unii de ceilalţi, indiferent dacă vorbim de emisiile de carbon, vorbim de poluarea aerului, poluarea apelor, folosirea resursei de apă. Toate aceste elemente sunt interconectate nu doar la nivel de state vecine sau continente, ci pe plan global. De aceea majoritatea deciziilor care se iau la nivel european trebuie implementate în toate statele membre. În acelaşi timp însă, sunt câteva domenii unde nu putem accepta sfaturi de la cei care în istorie şi-au demonstrat incapabilitatea de a gestiona câte o problemă. Şi am amintit aici problema populaţiei de urs. Nu cred că este corect să primim sfaturi de la state din Uniunea Europeană care şi-au exterminat populaţia de urs acum o sută de ani şi care impun reguli noi acelor state membre care au demonstrat, istoric, că au gestionat exemplar această resursă inestimabilă şi extrem de valoroasă”, a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în istoria recentă, România a demonstrat „inclusiv prin vânătoare” că poate gestiona raţional populaţia de urs, în aşa fel încât să nu fie pusă în pericol viaţa umană, să nu genereze pagube exagerate, dar să aibă, în acelaşi timp, cea mai valoroasă populaţie de urs sau de lup, atât din punct de vedere genetic, cât şi ca număr de exemplare.

Tanczos Barna a participat la Băile Tuşnad la o dezbatere cu tema „Două decenii de criză – suveranitate şi spaţiu de manevră economică în noul context mondial”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.