Propunere legislativă: Bujorul, floarea naţională a României

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă prin care bujorul a fost declarat floarea naţională a României.
Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice locale vor organiza periodic expoziţii florale care să marcheze floarea de bujor ca floare naţională a României. De asemenea, vor amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii florale de bujor, dar şi alei de bujori.
Romfilatelia va emite, de asemenea, coliţe şi timbre consacrate florii de bujor. Totodată, la nivel naţional şi local va avea loc un festival al Bujorului.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa. În ţara noastră există cinci rezervaţii naturale de bujori româneşti, zone protejate prin lege de câţiva ani, în Teleorman, Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu. Cea mai importantă dintre rezervaţii de bujori din România se găseşte în Pădurea de la Troianul din judetul Teleorman. Aici, bujorul românesc, considerat specie pe cale de dispariţie, este protejat acum pe o suprafaţă de 71 de hectare.
Judeţul Mureş are singura Rezervaţie naturală de bujori de stepă din ţară , dar şi din Europa, o atracţie pentru mii de turişti români şi străini. Custodele Rezervaţiei, Ciprian Cenan, a aflat de la Radio România Târgu Mureş despre iniţiativă adoptată. „N-am aflat, încă n-am văzut … foarte fain! Momentan, chiar nu ştiu cum ne-ar putea ajuta asta pe noi…. În primul rând, aşa ca imagine .. pentru că fiind aici la noi bujorul o să fie în plus o mândrie pentru noi dar să vedem, efectiv, dacă mai e şi un alt ajutor… Mă bucur că floarea asta ne reprezintă, aşa ca naţiune în primul rând. Nu mai este altă rezervaţie naturală (de bujori) în Europa”, a declarat pentru sursa citată, custodele Rezervaţiei, Ciprian Cenan.
Bujorul este asociat în tradiţia şi cultura românească cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul şi sângele, bujorul românesc fiind ales şi ca simbol al recunoştinţei şi al respectului pentru veteranii de război.

sursa foto: https://romaniamama.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *