Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel 2022. Ziua în care cerurile se deschid şi dorinţele devin realitate

Pe 29 iunie, creștinii ortodocși prăznuiesc marea sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cei doi apostoli au propovăduit învățăturile lui Hristos contribuind astfel la formarea Bisericii Lui Hristos.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in aceeasi zi deoarece amandoi s-au savarsit la Roma, din porunca imparatului Nero, Petru fiind rastignit cu capul in jos, iar lui Pavel taindu-i-se capul. Moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse impreuna. Traditia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetarile mai noi au stabilit cu o anume precizie ca Petru a fost rastignit in anul 64, iar Pavel a fost decapitat in anul 67. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica intre textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).

Acestei mari sărbători a creştinătăţii îi sunt specifice numeroase tradiții și obiceiuri, păstrate încă în anumite regiuni ale țării. În această zi, credincioșii merg la biserică cu mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După slujbă, le împart în memoria celor dispăruţi.

Ziua în care cerurile se deschid

Se crede că, în această zi de mare sărbătoare, cerurile se deschid și Sfântul Petru poate fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.

Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii. Este un bun prilej pentru gospodari să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.

De asemenea, se crede că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său, ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici, potrivit traditii-superstitii.ro

O altă legendă populară spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sf Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.