Recomandate

Zi importantă astăzi pentru Microregiunea Țara Făgărașului

A fost zi importantă  astăzi pentru Microregiunea Țara Făgărașului. La Cetatea Făgărașului, în sala Tronului, Adunarea Generală a asociației, formată din reprezentanții UAT-urilor cuprinse în acest teritoriu, a votat strategia de dezvoltare a microregiunii.  Pasul următor este semnarea contractului de finanțare în valoare de peste 600 de milioane de euro cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), bani care vor ajunge în zona noastră pe diferite programe atât pentru administrațiile publice, cât și pentru mediul privat și ONG-uri. 

DSC_4726Potențialul Țării Făgărașului de a atrage mai multe fonduri pentru a se dezvolta a dus în anul 2019 la asocierea a 33 de primării și 2 consilii județene  în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Țara Făgărașului.  După trei ani de muncă susținută, în care a fost nevoie de parcurgerea mai multor pași necesari, acest vis prinde viață iar astăzi s-a mai făcut un pas important. Reprezentanții comunelor din microregiune, dar și ai consiliilor județene Sibiu și Brașov s-au reunit pentru a vota strategia de dezvoltare a Microregiunii ITI Țara Făgărașului, pentru ca mai apoi să fie trimisă la Bruxelles.

 

 

 

DSC_4812A fost Adunarea Generală a Asociației ITI Microregiunea Țara Făgărașului. Visul pe care noi l-am avut atâția ani de zile s-a împlinit. Am aprobat strategia de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului, aceasta va fi trimisă în perioada următoare la Comisia Europeană, ulterior semnăm contractul de finanțare pentru a implementa această strategie și banii o să fie dedicați pentru această zonă. Vom forma o echipă în cadrul  ADI, pentru a avea suport și pentru a informa beneficiarii de pe acest teritoriu iar până în 2027, plus cei trei ani de prelungire, vom avea de implementat proiecte doar pentru această microregiune. Astăzi, au fost prezenți 31 de reprezentanți au unităților administrative. Am avut invitați pe doamna Roxana Mînzatu, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului, am avut echipa cu care am lucrat la această strategie: doamna Mariana Câju, doamna Elena Nemeș Vintilă, Florina Peptea, Raluca Folea. Din 31 de primari, 30 au fost pentru a implementa această strategie și cred că acest proiect, fiind foarte important pentru beneficiarii din această regiune va fi implementat și va avea suportul tuturor  forțelor politice din această zonă“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului și președintele asociației.

DSC_4830Mai este încă mult de muncă, în următorii 10 ani se va finaliza acest proiect. Ne bucurăm foarte mult că astăzi a fost aprobată strategia Microregiunii Țara Făgărașului. Au fost mulți sceptici, mă bucur enorm că toți primarii din asociație, cele 29 de UAT-uri au votat în unanimitate această strategie. Acest pas înseamnă începutul dezvoltării acestui teritoriu“, ne-a declarat Mariana Câju, managerul de proiect Microregiunea Țara Făgărașului.

 

 

 

DSC_4826„Ideea de validare a strategiei de dezvoltare a microregiunii este extraordinară. În momentul acesta, suntem convinși că strategia de dezvoltare a microregiunii va pleca la Bruxelles, alături de programele operaționale, ceea ce este nemaipomenit. Asta înseamnă programe multe, proiecte pentru zona noastră, pentru mediul privat, pentru administrațiile publice, pentru ONG-uri, înseamnă dezvoltare economică pentru noi“, ne-a declarat Elena Nemeș, consilier la Primăria Făgăraș.

 

 

 

La eveniment au luat parte primari, viceprimari, reprezentați ai celor două consilii județene din Sibiu și Brașov, dar și secretarul de stat Roxana Mînzatu.

DSC_4774E o zi în care finanțarea pentru Microregiunea Țara Făgărașului, pentru localități din județul Brașov și Sibiu, a luat un avânt important prin aprobarea strategiei pe baza căreia va veni această finanțare europeană și națională. Primarii, consilierii județeni au aprobat astăzi această strategie de dezvoltare teritorială integrată. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, compania de consultanță, care a lucrat strategia  au fost și ei astăzi prezenți aici. Eu am subliniat astăzi un lucru extrem de important, faptul că în acordul de parteneriat pe care România oficial l-a trimis Comisiei Europene  este explicit menționată Microregiunea Țara Făgărașului și această strategie ca zonă pe care vom folosi acest timp de mecanism. Acum, după ziua de astăzi, urmează mai mulți pași, multe provocări, constituirea structurii de guvernanță a teritoriului, definirea programelor de finanțare, a liniilor de finanțare. Vom avea și niște evenimente și la București, la Guvern unde vom încerca să promovăm microregiunea, strategia și nevoia de finanțare. Am vrea să luăm bani nu doar din fonduri europene, ci și din programele de la bugetul de stat, din programele naționale, așa încât să acoperim cât mai multe din investițiile identificate în teritoriu. Strategia are un necesar de vreo 600 de milioane de euro. O parte vor fi bani europenei, o parte, bani naționali. oricum, suntem aici pentru a sprijini identificarea de resurse pentru a pune în aplicare ceea ce s-a propus“, ne-a spus  Roxana Mînzatu, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului.

IMG_3295„Este o zi importantă și pentru microregiunea Țara Făgărașului și implicit pentru județul Brașov. Așa cum știți, prin foarte multe eforturi, de la nivel județean, susținem dezvoltarea comunităților locale, mai ales  acele localități care devin din ce în ce mai depopulate, au din ce în ce mai multe probleme iar astfel de mecanisme financiare îi sprijină tocmai să se reașeze și să ducem împreună o dezvoltare economică durabilă pentru locuitori și pentru ceea ce urmează pe mai departe. Noi, la nivel județean, încercăm să sprijinim și prin strategia județeană, pe care am propus-o. Această strategie a microregiunii ITI aduce obiective clare pentru dezvoltare și evident că sperăm cu  toții că o finanțare europeană suplimentară, cu focus pe regiunea și județul nostru este câștigată și implicată cu succes de către toți membri comunității noștri“, ne-a declarat Alina Szasz, manager public al județului Brașov.

Țara Făgărașului este unică în Europa, cu o suprafață neîntreruptă de peste 200.000 ha de zonă sălbatică cu faună, floră și păduri virgine. Potențialul pe care îl are trebuie pus în valoare și protejat, iar ca să reușim este nevoie de o dezvoltare social-economică integrată în toate localitățile. Totodată, sunt necesare investițiile în microregiune prin îmbunătăţirea accesibilităţii, echiparea teritoriului și consolidarea infrastructurii economice și sociale.

Din ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului fac parte 33 de unități administrative, între care municipiul Făgăraș și orașul Victoria din județul Brașov, orașele Avrig și Tălmaciu din județul Sibiu, precum și 29 de comune: 19 dintre acestea sunt din județul Brașov (Beclean, Cincu, Comăna, Drăguș, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Recea, Sâmbăta de Sus, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Şoarş, Ticuş, Ucea, Viştea, Voila), 10 din județul Sibiu (Arpașu de Jos, Boiţa, Brădeni, Bruiu, Cârța, Cârțișoara, Porumbacu de Jos, Racovița, Roșia, Şelimbăr) și Consiliile Județene Brașov și Sibiu.

DSC_4710 DSC_4722 DSC_4728 DSC_4738 DSC_4739 DSC_4741

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *