Activitatea în cadrul unui PFA se adună la anii de pensie

Activitatea în cadrul unui PFA se va aduna la anii de pensie și va fi considerată vechime în muncă. Legea a fost adoptată de Parlamentul România. 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că perioada în care o persoană fizică autorizată (PFA) desfăşoară activităţi economice va constitui vechime în muncă sau în specialitate, cu condiţia să fi achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale cu un nou articol, art.181, în sensul de recunoaştere a activităţii economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA ca fiind vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

În altă ordine de idei, Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie.

„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

  • activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;
  • este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, prevede proiectul adoptat, potrivit Agerpres.

De asemenea, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

S-au înregistrat 268 voturi ‘pentru’ şi 11 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

FOTO: arhiva- news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *