Ard câmpurile! Pompierii făgărășeni, solicitați ieri la mai multe incendii de vegetație
Ard câmpurile iar pompierii făgărășeni sunt solicitați aproape zilnic să stingă incendiile de vegetație. Doar ieri, au intervenit la patru incendii. Unul a fost chiar pe raza municipiului Făgăraș, în cartierul Ion Creangă, aproape de locuințe. Focul a cuprins vegetația uscată de pe 1,5 ha de teren . De asemenea, pompierii făgărășeni de la punctul de lucru Homorod, au intervenit ieri la alte trei incendii de vegetație( peste 50 de ha teren cuprins de flăcări) în zona Fișer, dar și Comăna de Jos. Aseară, un cititor ne-a transmis un video cu un incendiu de vegetație care era vizibil de pe DN1, între Mândra și Făgăraș. Inconștiența unor oameni poate duce la adevărate dezastre, spun pompierii. Focul poate ajunge la locuințe, adăposturi de animale și poate pune în pericol vieți omenești. Și nu doar atât, pentru că îngreunează intervenția pompierilor, în caz de un alt eveniment, aceștia fiind pe câmpuri, la stins incendii de vegetație.
Specialiști din cadrul ISU Brașov le solicită din nou cetățenilor să nu recurgă la incendierea vegetației uscate deoarece își pun în pericol viața, bunurile și riscă sancțiuni conform prevederilor legale.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
În scopul prevenirii apariției viitoare a unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Brașov reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:
ATENȚIE!!
– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox.5m;
– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.