Sute de mii de păstrăvi uciși la Păstrăvăria Albota. „Boala nu se transmite la om”

Focarul de la Păstrăvăria Albota a fost depistat în urmă cu câteva zilei, iar marți s-a decis punerea în aplicare a planului de măsuri. Acesta prevede uciderea tuturor salmonidelor existente, aproximativ 700.000 de păstrăvi, curățarea și dezinfectarea tuturor bazinelor, ustensilelor și inclusiv a echipamentelor de hrănire, îmbrăcămintei de protecție, dar și a tuturor persoanelor și mijloacelor de transport.

Timp de cel puțin șase săptămâni de la finalizarea dezinfecției, se va institui vidul sanitar. În această perioadă, bazinele de apă vor fi golite și vor fi lăsate pe uscat. „Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV”, spune Cristina Muntean, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Oamenii nu sunt afectați

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Șerban Țichindelean, a precizat că siguranța oamenilor nu este în pericol, iar asta fiindcă boala peștilor nu se transmite la om. 

Din informațiile furnizate de proprietar se discută că ar fi vorba despre în jur de 700.000 de capete (n.red.: păstrăvi care vor fi uciși). Comisia de evaluarea intră marți în acțiune și după ce se vor verifica toate cantitățile vom știi exact despre câți pești este vorba. Dar aceasta a fost evaluarea proprietarului. Boala nu se transmite la om, dar de când am avut suspiciune de boală, s-au pus restricții de circulație a peștelui. De când știu eu, în județul Sibiu nu au mai fost astfel de focare de septicemie hemoragică virală. Toamna trecută a existat unul în județul Buzău”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Șerban Țichindelean, directorul DSVSA Sibiu. 

Stingerea focarului se va face prin uciderea tuturor păstrăvilor, care mai apoi vor fi îngropați. În continuare, comisia va evalua pagubele, iar proprietarul va fi despăgubit.

Sursa: Facebook/Complex Turistic – Pastravaria Albota

sursa: oradesibiu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *