Fapt divers

Curtea Constituțională: Obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber este neconstituţională

Impunerea măştii de protecţie în spaţii exterioare este neconstituţională. Decizia a fost luată marţi, 15 februarie, de către Curtea Constituţională, care spune că Ordonanţa de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă. Consecinţa ar putea fi anularea, prin instanţă, a amenzilor date începând din noiembrie 2020 şi care nu au fost plătite.
„Singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi. Va trebui mai întâi să aşteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. Eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autorităţile au spus că vor adopta o serie de relaxări”, a explicat Avocatul Poporului, Renate Weber.
Întrebat dacă putem considera că purtarea măştii de protecţie atât în exterior cât şi în interior este neconstituţională, şi Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat:  „Să nu considerăm mai mult decât scrie acolo. Iniţial, Legea 55 nu prevedea obligaţia de a purta masca de protecţie şi în spaţiile publice deschise şi s-a intervenit cu o Ordonanţă de Urgenţă. Eu cred că acolo este problema pentru că, conform Constituţiei nu pot fi afectate drepturile şi libertăţile fundamentale prin ordonanţe”, scrie bzb.ro.
La rândul său, Adrian Cristian Secu, studentul la drept care a învins guvernul la CCR, a explicat ieri seară ce l-a determinat să facă acea sesizare în urma căreia judecătorii au luat decizia de ieri. Întrebat de unde şi-a dat seama că ordonanţa era neconstituţională, acesta, a spus: „Ca să fiu sincer eu nu am fost un fanatic, conspiraţionist, ci pur şi simplu am încercat şi eu să mă protejez în această perioadă şi să îi protejez pe cei din jur. Această sesizare sau analiză profundă asupra Ordonanţei de Urgenţă s-a datorat unui poliţist  obraznic care m-a amendat când eram singur pe stradă. Eu în respectiva perioada aveam asupra mea declaraţia pentru circulaţia pe timpul nopţii pentru că m-am dus să îmi iau pastile. Deci am fost amendat că am fost să îmi iau pastile. Am avut un răgaz în care mi-am dat masca jos, aşa am simţit nevoia la momentul respectiv, mai ales că totul era închis, să îmi iau un răgaz să iau o gură de aer. Mi s-a părut un pic deplasat că am fost oprit, mai ales ascultând şi declaraţiile specialiştilor de la OMS care au sugerat că masca ar trebui purtată în anumite condiţii”. Adrian Cristian Secu nu este la prima victorie împotriva guvernului. În iulie 2021 acesta a repurtat o victorie uriaşă în instanţă, Curtea de Apel Bucureşti constatând inexistenţa hotărârii numărul 36 din 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care certifica pandemia COVID-19 şi toate restricţiile şi limitările de libertăţi care au decurs din aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *