Marius Dunca îi critică pe politicienii care se opun renegocierii PNRR
După ce în spaţiul public au apărut mai multe discuţii privind modul în care România a negociat cu Uniunea Europeană prevederile referitoare la pensionari din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), senatorul braşovean Marius Dunca (PSD) a declarat că autorităţile române trebuie să rediscute aceste clauze.
„Procentul din PIB al pensiilor nu poate rămâne la nivelul de 9,4%. Consider că este o obligaţie din partea Guvernului să negocieze cu Comisia Europeană astfel încât să poată să fie aplicată Legea pensiilor, aşa cum scrie în Programul de Guvernare. Nu se poate ca, în următorii 50 de ani, pensiile să fie limitate la acest procent de 9,4% din PIB, în condiţiile în care media în UE este considerabil mai mare – 10,8%, iar ţări precum Franţa sau Germania o depăşesc. Pensionarii din România, din puţinul pe care îl au, îşi ajută şi copiii şi nepoţii. Este vital să continuăm politica de majorare a salariilor si pensiilor, după cum arată şi cea mai recentă analiză a Avocatului Poporului. Suntem, din păcate, în situaţia în care salariul minim este mai mic decât coşul de consum”, a declarat Marius Dunca.
În opinia senatorului, care este şi preşedinte al PSD Braşov, în cazul pensionarilor, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dat dovadă de „zero respect”.
Speranţa de viaţă sănătoasă din România: 6,5 ani după pensionare
Pe de altă parte, referitor la propunerea apărută în spaţiul public privind majorarea vârstei de pensionare, de la 65 până la 70 de ani, Dunca susţine că în prezent, în România nu este oportună o astfel de măsură.
„Din păcate, speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică decât cea din Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, anul trecut, speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani. În România, un bărbat ajuns la pensie mai trăieşte sănătos 6 ani şi jumătate, în Germania vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni, dar durata de viaţă sănătoasă este de 11 ani şi jumătate. În Spania 12 ani şi jumătate, iar în Polonia 8”, a argumentat Dunca.
sursa:bzb.ro