Proiect de 1 milion de lei, pentru modernizarea iluminatului public, la Mândra

Încet, încet, în majoritatea localităților Țării Făgărașului, sistemul de iluminat public este înlocuit cu unul performant atât din punct de vedere al funcționării, cât și din punct de vedere al costurilor.  În comuna Mândra, autoritățile locale au un proiect prin care doresc să modernizeze iluminatul stradal din localitățile Mândra și Toderița. În alte două sate, respectiv Ileni și Râușor, acest lucru a fost realizat aii trecuți.  

Un milion de lei speră să obțină Primăria Mândra în urma unui proiect derulat prin Administrația Fondului de Mediu. Cu acești bani ar urma să fie înlocuite 350-400 de corpuri de iluminat cu unele de tip LED.

IMG_2444Avem oportunitatea de modernizare a sistemului de iluminat public, respectiv a corpurilor de iluminat. În Mândra și Toderița, am considerat oportun acest lucru, pentru că la Râușor și Ileni deja suntem pe lămpi LED. Suntem însă restricționați la 1 milion de lei ca să înlocuim 350- 400 corpuri de iluminat. Mândra și Toderița, la un loc, depășesc numărul de becuri pe care le avem alocate, pentru că am fi vrut și la Șona să modernizăm iluminatul, pentru că și acolo avem corpuri de iluminat foarte vechi. Becurile se ard destul de des și este o cheltuială mare de întreținere a lor și atunci cu o investiție de genul acesta am reuși să trecem toate corpurile de iluminat pe lămpi LED, care au o durată de viață mult mai mare, un consum de energie mult mai redus și atunci costul de întreținere ar fi mult mai mic“, ne-a spus Emil Morar, viceprimarul comunei Mândra.

În mod obișnuit, lămpile de iluminat public cu LED-uri consumă mai puțină energie decât alte tipuri de corpuri de iluminat – adesea cu până la 60%. De asemenea, iluminatul stradal cu LED-uri are o redare mai bună a culorilor, ceea ce face ca șoselele să fie mai sigure și pentru conducătorii auto. În plus, iluminatul stradal cu LED-uri are o durată de viață de aproximativ 20 de ani, în medie de trei ori mai mult decât becurile cu incandescență și fluorescente, care sunt utilizate, în mod tradițional, pentru iluminatul stradal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.