Muzeul Țării Făgărașului, gazda lansării catalogului „Icoane din Șcheii Brașovului”

La Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“ a avut loc astăzi lansarea catalogului de icoane pe sticlă „Icoane din Șcheii Brașovului”, eveniment ce face parte din cadrul unui proiect în care muzeul făgărășean este partener. Catalogul cuprinde piese din patru muzee din țară, inclusiv din cel din Făgăraș.  Țara Făgărașului a fost piață de desfacere a centrului de icoane din Șcheii Brașovului. În urma unei cercetări sociologice din anul 1929, doar în Drăguș, s-au găsit peste 1500 de icoane pe sticlă, din care jumătate proveneau de la acest centru din Șcheii Brașovului.

IMG_20210917_120404Este vorba despre lansarea unu catalog despre icoanele pe sticlă din Scheii Brașovului, un centru de iconari activi încă de la începutul secolului al XVIII-lea și până la mijlocul secolului XX, un centru unde s-au pictat foarte multe icoane, s-a pictat în ateliere mici. Țara Făgărașului a fost principala piață de desfacere a acestui centru. În fiecare din casele din zona Făgărașului și din întreg județul  se găseau aceste icoane pe sticlă . În 1929, Elena Costan realizează o anchetă sociologică în Drăguș  și găsește un număr de 1520 de icoane pe sticlă iar din acestea, jumătate erau pictate în Șcheii Brașov. Tematică centrului este centrată pe Maica Domnului cu pruncul. Le mulțumesc mult reprezentanților Muzeului de Etnografie Brașov că ne-au inclus în acest proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. “, a spus Elena Băjenaru, managerul Muzeului „Vale Literat“.

Catalogul este parte a proiectului ”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție natională”, ce are ca scop promovarea meșteșugului picturii pe sticlă din Șcheii Brașovului și care are ca inițiator Muzeul de Etnografie Brașov și parteneri Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” și Muzeul Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov.

Astăzi la Muzeul Țării Făgărașului „Vale Literat“ lansăm catalogul expoziției „Icoane din Șcheii Brașovului“. este  a doua lansare de catalog pentru că de fapt prima lansare a avut loc la Baia Mare, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare. Ambele muzee sunt partenerele Muzeului de Etnografie Brașov, împreună cu Muzeul Primei Școli Românești într-un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural  Național și finanțat de Consiliul Județean Brașov. Proiectul se numește „Patrimoniul Cultural Iconografic din Șchei- expoziție națională“ iar în cadrul proiectului are loc la Baia Mare până la 30 octombrie o expoziție despre icoane pictate pe dosul sticlei, expoziție care este însoțită și de acest catalog. În catalog veți găsi toate cele 35 de icoane care fac parte din expoziție. Aceste icoane aparțin tuturor celor patru muzee pe care le-am enumerat ca partenere în proiect și de asemenea găsiți câteva povestioare frumoase dedicate publicului. Nu este un catalog care a fost gândit pentru specialiști, ci pentru publicul larg pe care ni-l dorim ca și public țintă în acest proiect în așa fel încât icoanele să fie mai bine înțelese de către vizitatori și bineînțeles ne-a interesat foarte tare să valorificăm patrimoniul iconografic din Șchei, pentru că Centrul de iconari din Șcheii Brașovului a fost unul din cele mai prolifice centre de acest gen din Transilvania“, ne-a spus Cristina Tănase, muzeograf la Muzeul de Etnografie Brașov.

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

IMG_20210917_121134 IMG_20210917_121121 IMG_20210917_121104 IMG_20210917_120833 IMG_20210917_120829 IMG_20210917_120652 IMG_20210917_120521 IMG_20210917_120445

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.