Cine are dreptate? Cine câștigă și cine pierde?

A patra convocare a fost cu noroc în ceea ce privește prezența! Consilierii locali au venit aseară la ședința extraordinară convocată de primar. Însă așa cum era de așteptat ședința nu a fost una pașnică și fructuoasă, ci una în care s-au ținut lanț acuzele sau scuzele, mai ales că pe ordinea de zi au fost introduse 10 proiecte de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatelor celor 10 consilieri, care au absentat la cele trei ședințe extraordinare din 1 și 2 septembrie. Așadar, fiecare tabără și-a susținut pledoaria iar sala de ședințe s-a asemănat mai mult cu una de judecată, decât cu una în care se iau decizii în interesul cetățenilor. 

„Care a fost urgența? A luat foc Făgărașul?“

După două ore de analizat în comisii primele trei puncte de pe ordinea de zi, alte aproape două ore a durat și ședința de consiliu. Aleșii locali care au lipsit nemotivat de la ședințele extraordinare de îndată, convocate de primar în 1 și 2 septembrie au încercat să-și motiveze absența prin faptul că: fie că au fost plecați din localitate, fie că au considerat că aceste ședințe nu au caracter de urgență.

„A luat foc Făgărașul? Ne-au invadat hunii? Dacă era ciumă sau eram în stare de război, înțelegeam să venim la aceste ședințe de îndată“, a spus în cadrul ședinței consilierul local Aurel Cristian Ludu(PSD), cel care de altfel a fluturat în fața camerelor de filmare și dovada că a fost plecat în concediu în acea perioadă.

Primarul le-a reamintit că mai multe proiecte sunt blocate, cum sunt cel de la spital privind achiziționarea de incubatoare, construirea unei creșe, închiderea gropii de gunoi și multe plăți nu se pot efectua din cauză că nu au fost votate în Consiliul Local.

Până la urmă s-a trecut la votarea proiectului ordinii de zi, însă așa cum a cerut consilierul local PNL, Lucian Cupu, punct cu punct, lucru ilegal potrivit primarului.

Eu cred că așa cum ne văd cetățenii, nu cred că suntem demni de a ține aceste ședințe și de  a lua hotărâri pentru dânșii și aici mă refer la acei consilieri locali, care încearcă cu orice preț să blocheze orice inițiativă a primarului, cred că și-au făcut un scop din acest lucru. Mai mult de atât, cu toate că există un cadru legal, corect, există un Ordin care te și ajută să interpretezi cadru legal, ei încearcă tot felul de ghidușii, pentru a ocoli legea. De exemplu, astăzi, ei au votat ordinea de zi pe puncte, dar articolul 135 nu îți dă voie, pentru că există un singur punct al Ordinii de Zi. Eu cred că au făcut-o intenționat, i-am avertizat la începutul ședinței, dar din comportamentul lor eu cred că nu au vrut să rezolve situația de urgență a locuitorilor Municipiului Făgăraș.“, a spus primarul Făgărașului.

Chiar și așa, singurul punct care a fost adoptat de pe Ordinea de Zi a fost cel privind rectificarea bugetară, însă va produce efecte doar după avizul de legalitate al Prefecturii, așa cum au cerut consilierii din opoziție. Dacă procedura de vot nu a fost una legală, atunci și acest proiect este anulat iar banii necesari investițiilor și funcționării rămân în continuare blocați.

Fiecare să-și asume fapta lor. Eu cred că ceea ce au făcut ei în această seară este nul de drept și cred că vom aștepta, așa cum am mai așteptat, avizul de legalitate a singurului proiect adoptat pe ordinea de zi, acela de rectificare de buget. Probabil că vor spune că noi am făcut ceea ce trebuie pentru cetățeni, dar tocmai că nu au făcut în deplină legalitate. Au încercat să găsească tot felul de motive și la comisii și în plen, de a le justifica eu caracterul de urgență, fără să-și dea seama că o rectificare de buget se adresează bunei funcționări a orașului, a școlilor, a instituțiilor subordonate și a investițiilor care se derulează în oraș.“, a mai spus primarul.

Se adoptă sau se constată?

Așa cum era de așteptat, cele 10 proiecte de hotărâre privind constatarea încetării de drept a mandatelor celor 10 consilieri au fost cele care i-au revoltat pe consilierii care fac opoziție. Aceștia au venit cu articole din codul administrativ care precizează că aceste proiecte trebuie să aibă avizul comisiilor și apoi aprobate.

Eu am o întrebare legată de ordinea de zi și de proiectele care sunt. La articolul 204, aliniatul 10, coroborat cu art. 136, aliniatul 8, lit. d. Întrebarea mea este dacă aceste proiecte îndeplinesc legalitatea, îndeplinesc toate condițiile legale pentru a se afla pe această Ordine de Zi?“ a întrebat în plen Cristina Paicu, consilier USR PLUS, referindu-se la cele 10 proiecte privind constatarea încetării mandatelor consilierilor locali, care nu aveau avizele comisiilor de specialitate ale CL.

Primarul a fost cel care a răspuns, aducând în susținerea lui pe lângă articole din Codul Administrativ și un Ordin de Ministru, respectiv 25/14.01.2021, prin care aceste proiecte de hotărâre unde se cere vacantarea posturilor de consilier, nu necesită avize în comisiile de specialitate și nici aprobarea Consiliului Local.

Le-a fost frică astăzi să treacă prin plen, cu toate că nu trebuiau votate acele hotărâri de excludere și le-am și propus: Haideți să votăm ordinea de zi așa cum a fost propusă iar acele hotărâri să meargă la judecător, iar judecătorul să decidă dacă acele hotărâri sunt legale sau nu sunt legale. S-au împotrivit, au majoritate de 10 consilieri, un suport tehnic din punct de vedere juridic, după cum s-a și văzut a unui jurist din primărie, un jurist care a  interpretat total eronat legea, probabil voi lua măsurile necesare, că dacă nu cunoști legea și ești jurist și interpretezi subiectiv anumite chestii înseamnă că ai o carență în ceea ce privește profesionalismul tău. Vom vedea ce se întâmplă mai departe. În 10 zile începând de astăzi secretarul unității administrative împreună cu primarul este obligat să trimită la prefect un referat constatator iar prefectul să emită ordinul de suspendare și vacantarea locurilor acestor consilieri.

Aceste proiecte de hotărâri trebuiau doar citite de președinte în ședințe. Au făcut în așa fel încât și au fost și sfătuiți ca ei să nu vină la comisii să dea avize, cu toate că nu trebuiau avize, au rupt proiectul de hotărâre, ceea ce este contrar legii și să votezi proiectele de pe ordinea de zi individual, este împotriva legii. “, a mai spus primarul la finalul ședinței.

„Nu vă supărați, ce studii aveți? Am înțeles că sunt agricole“

Din cadrul ședinței nu au lipsi atacurile la persoană, marca Lucian Cupu, atunci când primarul Făgărașului încerca să demonstreze legalitatea proiectelor de hotărâre, citind din Codul Administrativ.

Avem trei instituții: Prefectura, juriștii iar altcineva vine și ne spune și face fel de fel de interpretări, se substituie acestor foruri. Nouă ne apare altă persoană care nu știu dacă are studii juridice sau ce studii are și combate aceste lucruri. E din noapte minții. Nu pot înțelege! Poate ne spuneți și studiile pe care le aveți, să știm cu toții, dacă aveți capacitatea de a interpreta legi. Am înțeles că sunt agricole sau cum sunt? “, a spus Lucian Cupu, în cadrul ședinței.

„Să știți că mi-am făcut studiile la timp, când am terminat liceul mi-am făcut și studiile superioare și am terminat Inginerie Alimentare cu apă și canalizare. Dumneavoastră veniți din nou cu tot felul de chestii, de studii agricole, de opinci și alte chestii, văd că nu v-ați lecuit și nu aveți respectul față de oamenii care muncesc“, i-a răspuns primarul.

Așadar, deocamdată este o situație incertă, atât în privința singurului proiect adoptat aseară în ședință, cel privind rectificarea bugetară, cât și în ceea ce privește situația celor 10 consilieri locali.

Vezi întreaga ședință în video-ul de mai jos

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.