„Cred că Prefectura va respecta legea în totalitate. Prefectura trebuie să deblocheze această situație“

Primarul Făgărașului a organizat astăzi o conferință de presă, prin care a venit cu lămuriri cu privire la evenimentele din ultimele zile, mai exact  cu privire la absența celor 10 consilieri locali de la ședințele de consiliu. De asemenea a explicat pașii legali pe care i-a urmat după cele trei absențe nemotivate ale consilierilor de la PNL, PSD, USR PLUS ȘI PRO ROMÂNIA.

Legea m-a obligat pe mine ca primar să constat încetarea mandatelor conform articolului 204, litera e, la aliniatul 2, în care spune că: calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier județean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: lipsa nemotivată de la trei întruniri ale consiliului convocate pe durata a trei luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfășurării în condițiile legii a ședințelor ordinare și/sau extraordinare. Și aș vrea să intrăm în articolul respectiv, să îl analizăm pentru că aici apare o confuzie în spațiul public prin care unele persoane  și probabil cei care sunt în cauză spun că durata este de trei luni de zile. Interpretarea trebuie făcută conform legii și nu trebuie adăugat nimic la lege. Este condiția  întrunită de lipsă de la trei ședințe de consiliu, acele ședințe nu s-au putut desfășura în deplină legalitate și legea nu spune că după 2 zile, după o lună sau după o lună și jumătate nu se poate constata acest lucru. De ce a pus legiuitorul o durată de trei luni de zile? Pentru că noi suntem obligați să facem o ședință ordinară o singură dată în lună. Este normal că dacă unitatea administrativă convoacă doar ședințe ordinare să aibă o durată de trei luni de zile, este dată durata maximă în care se poate face o constatare. Noi nu putem să așteptăm 90 de zile, 3 luni de zile, să facem constatarea că acest lucru s-a întâmplat în 2 zile. Eu sunt obligat să fac această constatare după ce acele trei ședințe nu s-au putut ține legal. În momentul de față, acești consilieri au mandatul încheiat. PNL a mai dat afară trei consilieri. Înaintea acestei situații erau 16 consilieri în funcție iar după această situație de zilele trecute, încheindu-se mandatul celor 10 consilieri, mai sunt 6 consilieri în funcție. Ședințele nu se mai pot convoca iar eu sunt obligat să fac referat către secretarul general iar secretarul general să trimită către prefect, iar prefectul să dispună prin ordin încetarea mandatelor. Eu cred că Instituția Prefectului este responsabilă să aplice legea iar situația de la Făgăraș trebuie rezolvată într-o perioadă conform legii de maxim 30 de zile, pentru ca noi să putem funcționa corect după această perioadă.(…) Cred că Prefectura va respecta legea în totalitate. Prefectura trebuie să deblocheze această situație. Este foarte simplu, pentru că după ce se dă ordin de încetare a mandatelor, partidele vin cu supleanți. Și le-aș cere liderilor județeni să ia atitudine, pentru această situație, pentru că pe listele lor de partid au fost aleși consilieri care nu-și fac treaba: nu vin la consiliu să reprezinte interesele cetățenilor. “, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Edilul a enumerat din nou câteva din proiectele blocate de consilierii locali.

Avem blocate  din cauza acestor consilieri achiziționarea de incubatoare la spital, construcția unei creșe, plata către constructor a banilor de închiderea gropii de gunoi, intrați de la Agenția Fondului de Mediu iar penalitățile care decurg din neplata acestor lucrări sigur vor fi imputate cuiva. Au mai respins înființarea unui centru de zi, având 120 de copii cu probleme. Știu că la Generală 2 există un copil cu probleme de genul acesta care nu este primit la școală și face cursuri online, Sunt niște proiecte de dezvoltare, sunt foarte multe proiecte blocate din cauza acestor consilieri, iar acești consilieri încasează indemnizație lunară  și nu este admis ca ei să nu se prezinte la ședințe și să analizăm toate proiectele de hotărâre, pentru a merge în continuare cu proiectele de dezvoltare în municipiu“, a mai spus primarul.

Instituția Prefecturii Brașov este cea care va trimite un punct de vedere cu privire la adresa înaintată de Primăria Făgăraș.

Am primit o adresă  ieri iar săptămâna viitoare vom da răspuns. Trebuie să analizăm mai multe aspecte legate de urgența punctelor de pe ordinea de zi, sunt mai multe aspecte de analizat și apoi o să dăm un punct de vedere“, ne-a declarat prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii.

Tot în cadrul conferinței de presă, primarul Făgărașului a răspuns acuzațiilor făcute pe conturile PSD ȘI PNL Făgăraș.

Urmăriți întreaga conferință de presă în video-ul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.