A început Postul Sfintei Mării

Duminică, 1 august, a început Postul Sfintei Marii, cunoscut în popor şi ca postul Sântmăriei şi unul dintre cele mai importante posturi din calendarul creştin. Se ţine înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului şi durează două săptămâni, având astfel o dată fixă.
Conform tradiţiei, în Postul Sfintei Mării oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalţi, ca să le meargă bine tot anul. În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn şi vin sâmbăta şi duminica, cu excepţia zilei Schimbării la Faţă, pe 6 august, când este dezlegare la peşte, indiferent de ziua în care pică.  Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare arată că trebuie să ajunezi lunea, miercuri şi vinerea până la ora 21.00, când se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se mănâncă legume fierte, fără ulei, iar sâmbăta şi duminica, creştinii pot consuma untdelemn şi vin.
Postul se încheie pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare ortodoxă şi catolică  în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.  Scrierile despre această sărbătoare spun că Fecioara Maria şi-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Nu a murit niciodată, doar a adormit şi a fost ridicată la ceruri, iar martorii scenei au fost ucenicii lui Iisus şi prietenii Sfintei Maria.  Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este asemănătoare cu ceea ce romano-catolicii numesc Ridicarea la Cer a Fericitei Fecioare Maria. Se spune că toţi apostolii au fost prezenţi la adormirea şi ridicarea ei spre ceruri, în afară de Apostolul Toma, care a ajuns câteva zile mai târziu şi, dorind să o vadă, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul, care era gol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.