Comuna Lisa a ales să protejeze pădurea

Mai mulți proprietari de păduri din Țara Făgărașului, printre care și primăriile au ales să semneze angajamentul de silvomediu pentru o perioadă de cinci ani. Este vorba de proprietarii cu mai mult de 100 de hectare de pădure, care primesc bani dacă aleg să lase pădurea în pace și nu se atingă deloc de ea. Banii se dau prin APIA, iar numărul celor care i-au cerut a crescut tot mai mult și la nivel național. 
În comuna Lisa aproape 2000 de hectare de pădure au fost introduse în cadrul Sumăsurii 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu“ , 734 ha de către UAT Lisa iar restul de composesoratele și asociațiile de pe raza comunei. Astfel,  vor primi bani, 32 sau 38 de euro, pentru fiecare hectar, în funcție de suprafață dacă  20 la sută din pădure va rămâne neatinsă vreme de cinci ani. Se creează astfel o „zonă de linişte” unde copacii, plantele şi animalele se vor dezvolta nestingherite.

Prin asigurarea de zone de liniște se urmărește în principal asigurarea condițiilor optime de cuibărit, adăpost şi hrănire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere. De asemenea, prin menținerea lemnului mort în pădure (arbori uscați, dar nedoborâți) pentru a se descompune lent, în detrimentul valorificării economice, se urmărește păstrarea unei mari varietăți de insecte xilofage (care se hrănesc cu lemn), care la rândul lor vor contribui la menținerea în pădure a unei populații stabile de păsări insectivore. Totodată, prin menținerea unei consistențe crescute a arboretelor, capacitatea pădurii de a contribui la reducerea concentrației de gaze cu efect de seră din atmosferă prin sechestrarea carbonului și adaptare la efectele schimbărilor climatice, precum și la creșterea  retenției scurgerilor de suprafață (în cazul viiturilor) va fi îmbunătățită, se arată în descrierea submăsurii.

Primăria Lisa a ales să semneze acest angajament și astfel în bugetul local va intra în cei cinci ani suma de aproximativ 120.000 de euro, prin APIA.

moga lisaAm ales să protejăm pădurea și să semnăm acest angajament de silvomediu. Vom primi și o sumă de bani de la APIA, în jur de 120.000 de euro, în cei cinci ani de angajament. Banii ne sunt de mare ajutor, mai ales că bugetul e tot mai mic iar nevoile comunei sunt mari.“, ne-a spus Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Zona de liniște stabilită prin cererea de sprijin se menține pe toată perioada de 5 ani a angajamentului, cu excepția cazurilor de forță majoră.  Garda Forestieră verifică dacă beneficiarii respectă condiţiile, în caz contrar, titularii sunt obligaţi să dea banii înapoi cu penalităţi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.