Vârstnică din Brașov, înșelată cu 130.000 de euro

O femeie în vârstă de 82 ani, din municipiul Brașov, a fost indusă în eroare de către o persoană necunoscută, prin metoda „Accidentul” și i-a înmânat 130.000 de euro unei persoane necunoscute. Brașoveanca a fost mințită că fiul ei ar fi provocat un accident rutier grav, în urma căruia a rezultat o victimă, ce necesită intervenții chirurgicale urgente în străinătate pentru care este necesară plata unei sume de bani.

„Persoana vătămată, fiind menținută în stare de eroare cu privire la aspectele anterior precizate, ar fi înmânat unei persoane de sex masculin suma de aproximativ 130.000 euro.
În continuarea activităților operative desfășurate, polițiștii au identificat autorii ca fiind 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 27 ani și 33 ani, din județul Constanța”, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

În cadrul anchetei, polițiștii brașoveni, împreună cu specialiști din cadrul Serviciului Criminalistic Brașov, în colaborare cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Constanța, au efectuat patru percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost depistate persoanele în cauză.

De asemenea, în vederea continuării cercetărilor, au fost ridicate atât sume de bani și bunuri, precum și un autoturism, despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi fost achiziționat cu bani proveniți din săvârșirea infracțiunilor, potrivit sursei citate.

Cei patru suspecți au fost aduși la sediul IPJ Brașov, în vederea audierii, apoi au fost reținuți pentru 24 de ore.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor. Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, pentru „înșelăciune”.

Recomandările polițiștilor brașoveni

Înșelăciunea a fost posibilă în ciuda faptului că polițiștii mediatizează periodic ce metode de escrocherie sunt folosite de infractori.

„Mecanismul de producere al acestor fapte este același, însă scenariile prezentate victimelor și valoarea prejudiciilor depind de disponibilitatea victimelor de a oferi informații autorilor infracțiunilor în legătură cu membrii familiei și sumele de bani economisite și păstrate în casă.
De regulă autorii apelează numere din rețeaua de telefonie fixă deoarece utilizatorii acesteia sunt cu preponderență persoane de vârsta a treia și profită de vulnerabilitatea victimelor, exploatându-le statutul familial de părinte/soț/bunic, empatia dar și gradul scăzut de relaționare socială.
De cele mai multe ori infractorii nu dețin informații despre victime, pe care le contactează întămplător. Folosesc un discurs-legendă adaptat pe parcursul convorbirii în funcție de disponibilitatea pe care o arată victima și de datele pe care aceasta le furnizează”, au explicat reprezentanții IPJ Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.