Fapt divers

Ambrozia, cea mai periculoasă plantă pentru sănătate pe care mulți români o au lângă gardul casei

Cea mai periculoasă planta pentru sănătate va răspândi miliarde de particule de polen odată cu revenirea căldurii. Aceasta se aseamănă unei bombe cu ceas care, dacă nu o dezamorsezi la timp, te va „mătura” cu „suflul ei”. Multe persoane însă au mii de astfel de plante lângă gardul casei, fără a avea habar ce riscuri implică.

Cu ani în urmă, prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie și imunologie clinică, ne avertiza că „mai devreme sau mai târziu, toate persoanele expuse zilnic la asemenea cantități de polen vor ajunge alergice”.

Mulți s-au convins între timp că nu a fost o alertă falsă, iar lunile august-septembrie sunt acum un adevărat calvar, în faza critică obstrucția nazală împiedicându-i să se mai odihnească, de teama asfixierii.

O singură planta de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani. Alergiile apar în iunie-iulie, atingând valorile maxime în august-septembrie.

Câteva dintre simptomele alergiei la ambrozie sunt strănutul frecvent, mâncărimile de nas și de ochi și secrețiile nazale abundente. Majoritatea celor care au aceste simptome sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm, precum dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare.

Persoanele alergice la polenul buruienilor pot acuza diverse problem digestive, asemănătoare cu cele care apar în momentul în care consumă anumite fructe și legume, precum mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, senzație de nod în gât, balonări sau tranzit accelerat.

Se recomandă ca înainte de începerea sezonului să se facă un text alergologic pentru un tratament individualist. Singura metodă descoperită pentru tratarea alergiilor este imunoterapia alergică specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *