Alertă de fraudă prin SMS. Ce scrie în mesajul care trebuie ignorat și unde pot fi raportate astfel de tentative de înșelătorie

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) recomandă utilizatorilor care primesc SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care sunt invitaţi să-şi verifice statusul coletului să nu acceseze acel link și să fie vigilenți, scrie instituţia de specialitate, pe pagina proprie de Facebook, potrivit Agerpres.

„Mai mulţi utilizatori au notificat (…) CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, în care erau invitaţi să-şi verifice statusul coletului”, a anunțat CERT-RO.

Specialiștii avertizează că este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link.

„Campania maliţioasă poate suferi modificări, aşa cum am observat în alte cazuri, şi poate folosi ca momeală şi alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiţi vigilenţi!”, a atenționat CERT-RO.

Potrivit sursei citate, există o serie de sfaturi pe care utilizatorii ar trebui să le urmeze, dacă se confruntă cu o astfel de situaţie: nu apăsaţi pe link-uri primite din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să vă infectaţi dispozitivul cu malware; nu furnizaţi date personale, financiare sau de autentificare, după accesarea unor astfel de link-uri; folosiţi o soluţie de securitate pentru mobil, în vederea prevenirii infectării dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal; pe dispozitivele mobile utilizate, activaţi opţiunea de verificare a securităţii aplicaţiilor instalate şi de blocare a celor din surse necunoscute.

CERT-RO a mai emis alte două alerte de securitate.

Prima făcea referire la multiple notificări şi alerte privind un val de e-mailuri transmise din partea unor grupări infracţionale mai multor utilizatori din România, în care sunt conţinute mesaje de tip Sextortion Scam Email, iar cea de-a doua la încercări ale atacatorilor de a obţine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori-ţintă, prin tehnici de inginerie socială.

În cazul în care se confruntă cu probleme de securitate informatică, utilizatorii pot raporta aceste evenimente către CERT-RO, fie la adresa de e-mail alerts@cert.ro, fie la numărul unic 1911.,

sursa:bizbrasov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.