TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE PROTECȚIA ANIMALELOR
Campanie de informare a populației cu privire la respectarea legislației în vigoare privind protecția animalelor
Odată cu înființarea noii structuri în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, respectiv ”Biroul pentru Protecția Animalelor”, este necesar ca populația să fie informată cu privire la importanța respectării legislației în domeniu.
Începând cu data de 17.05.2021, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov prin structurile de specialitate, desfășoară o campanie în județul Brașov, pentru informarea proprietarilor de câini periculoși sau agresivi cu privire la obligațiile și condițiile deținerii acestora.
De asemenea, campania mai are ca obiectiv informarea, conștientizarea și sensibilizarea populației cu privire la consecințele relelor tratamente sau cruzimilor aplicate animalelor.
Astfel, conform OUG nr. 55/2002 republicată,
- câinii periculoși sunt câinii care aparțin urmatoarelor rase, grupate în două categorii:
- Pit Bull, Boerbull, Bandog, și metișii lor,
- American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metișii lor.
- Prin câini agresivi se înțelege:
- orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private,
- orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop
- NU intră în categoria câinilor agresivi, câinii care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acești câini, sau câinii folosiți de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, au atacat sau au mușcat o persoană.
Proprietarii unor astfel de câini sau deținători temporari, trebuie să îndeplinească anumite condiții:
- Să aibă vârsta de peste 18 ani;
- Să aibă capacitate deplină de exercitiu;
- Să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.
Ca si obligații, proprietarii sau deținătorii temporari de câini periculoși si agresivi trebuie să își însușească următoarele:
- Să depună la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele, o adeverință in fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria câinilor agresivi, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele :
- numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
- efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
- efectuarea sterilizării câinilor de luptă și de atac;
- existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii de luptă și de atac.
- În cazul schimbării adresei imobilului în care este deținut câinele periculos, proprietarii sau deținătorii temporari au obligația de a depune în termen de 48 ore la sediul unității de poliție în a cărei raza se află noua adresă, toate documentele menționate mai sus.
- Pierderea sau decesul unui câine periculos, precum și înstrăinarea câinilor periculoși vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliției în a cărei raza se află imobilului de deținere al câinelui.
FIȚI RESPONSABILI! INTRAȚI IN LEGALITATE!
foto: https://pixabay.com/