Viorel Grusea: „Dacă lumea ar fi refuzat testarea, nu s-ar fi ajuns la acest procent. Dimpotrivă. Şi dacă le-a curs nasul, oamenii au mers la medicul de familie să se testeze“
Primarul comunei Comăna, Viorel Grusea , și-a prezentat ieri punctul de vedere cu privire la situația din comună, după ce a fost instituită carantina, contrazicând-l pe cel al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, care a anunţat că oamenii au refuzat să se testeze, acesta fiind motivul pentru care s-a decis imediat lockdownul.
Mesaj pentru DSP Braşov: Dacă lumea ar fi refuzat testarea, nu s-ar fi ajuns aici
În cadrul unei conferințe de presă, organizată la Brașov, primarul comunei Comăna spune că oamenii nu au refuzat testarea și că aceștia la primele simptome s-au dus la medic.
„Dacă lumea ar fi refuzat testarea, nu s-ar fi ajuns la acest procent. Dimpotrivă. Şi dacă le-a curs nasul, oamenii au mers la medicul de familie să se testeze. Este şi această psihoză. La primele semne, oamenii se testau. Efectiv, lumea este speriată. Lumea se uită la televizor, vede ce se întâmplă, este creată o anumită stare de nervozitate şi de spaimă. La primele simptome, toţi s-au dus la medic şi s-au testat. Nu pot să neg că nu au existat unul-două cazuri izolate de refuz al testării. De asemenea, la combinatul de la Hoghiz se fac testări la două săptămâni. Avem oameni care lucrează şi în Zona Metropolitană Braşov şi sunt şi ei testaţi periodic de angajatori”, a declarat primarul. Acesta a spus că şi în comună se fac şi acum teste în fiecare zi.
Pozitivi de Braşov, izolaţi la Comăna
De asemenea, acesta a precizat că, în 8 aprilie, în comuna Comăna, la o populaţie de 3.151 de persoane, erau 36 de persoane depistate pozitiv, iar 38 de persoane erau în carantină (care au fost în contact cu cele 36 de persoane). „În 11 aprilie vor ieşi din izolare 6 persoane confirmate cu noul coronavirus şi 9 contacţi. Dacă nu vor apărea noi infectări, incidenţa va scădea undeva la 7,5 la mie, ceea ce este un lucru foarte bun”, a spus reprezentantul Primăriei Comăna.
Pe lângă persoanele care stau permanent în Comăna, Viorel Grusea a declarat că pe teritoriul comunei sunt persoane cu domiciliul în Braşov depistate pozitiv şi care au dat ca adresă de carantinare-casa de la ţară (dintr-un sat aparţinând comunei Comăna): „Omul s-a gândit că, decât să se izoleze la bloc, între patru pereţi, mai bine face acest lucru la casa de la ţară, unde mai poate ieşi în curte sau în grădină, să mai facă un strat. Adică să nu înnebunească în bloc. Cred că şi aceştia au crescut puţin procentul acesta ridicat”.
În ceea ce priveşte distribuţia cazurilor, Grusea a menţionat că nu se poate vorbi de focare: „Avem patru sate şi cam în fiecare dintre ele au fost cazuri. În Comăna de Jos avem mai multe cazuri, în Ticuşul Nou am avut. Avem şi în Crihalma. În Comăna de Sus, satul fiind mai mic, sunt vreo trei sau patru persoane, dar nu sunt toate pozitive, doar două fiind infectate”.
Mesaj pentru cetăţeni: Să nu vedeţi duşmani în jandarmi
Pe de altă parte, primarul le-a cerut oamenilor „să privească această situaţie (perioada de carantină – n.r.) ca venită în sprijinul lor. Să nu vadă duşmani în jandarmi să nu considere că ei sunt în tabăra adversă. Nici ei (jandarmii – n.r.) nu au dorit să fie acolo (în comună). Cu siguranţă aveau de făcut lucruri mult mai importante. Trebuie să înţelegem că sunt acolo pentru a ne ajuta. Acum, lumea trebuie să fie conştientă că trebuie să ne limităm la activităţile strict necesare. Mulţi oameni au grajdurile la marginea satului, dar nu le va interzice nimeni să meargă să aibă grijă de animale. De asemenea, nu o să le îngrădească nimeni activitatea agricolă şi vor putea merge şi în continuare, în fiecare seară, să predea laptele. Viaţa trebuie să continue şi este bine să nu fim atât de speriaţi de această situaţie. Cred că renunţând la deplasările inutile, după cele 14 zile se va reduce semnificativ incidenţa şi vom ieşi din carantină”, a declarat edilul.
Nu în ultimul rând, Grusea le-a solicitat oamenilor să se vaccineze la unul dintre cele trei centre de vaccinare din zonă, de la Hoghiz, de la Rupea sau de la Făgăraş. „Vom face un sondaj în comunitate şi, dacă este nevoie, vom solicita Direcţiei de Sănătate Publică Braşov să trimită la Comăna echipe mobile de vaccinare”, a anunţat edilul.
sursa:bzb.ro