„Educație cu suflet“, la Liceul Teologic „Sf. Constantin Brâncoveanu“

O instituție importantă și unică prin specificul ei, în orașul nostru este Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu“. Fosta Școala Generală nr. 5, devenită prin preluarea claselor de teologie, în anul 2010, Liceul Teologic, numără în prezent 500 de copii, copii pregătiți „cu suflet“, așa cum declară reprezentanții școlii, de dascăli buni, dedicați meseriei și dedicați elevilor. „Educația cu suflet“ a fost transpusă și pe holurile școlii și în sălile de clasă, iar de câteva luni, conducerea școlii a încercat să creeze pentru elevi un spațiu primitor și atractiv iar griul și albul de pe holuri și scări a fost transformat cu ajutorul culorilor în povești și povețe, menite să-i inspire atât pe cei mici, cât și pe cei mari. 

Bine ați venit la Liceul Teologic „Sf. Constantin Brâncoveanu“, la „Educație cu suflet“!

IMG_1265Când ajungi în fața Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu“, te întâmpină la intrare, pe fațada instituției mesajul „Educație cu suflet“. Pășind în interiorul școlii, imediat îți dai seama că totul prinde viață, că totul este făcut cu suflet. Am vrut să aflăm direct de la conducerea școlii, de ce a ales acest slogan.

Educația adevărată trebuie mereu să aibă în centru copilul, care trebuie să se dezvolte în acești ani de școală, nu doar intelectual, ci și sufletește, ca om. Iar noi, ca profesori, trebuie să fim într-un fel continuatorii părinților în a ocroti copiii. Eu țin foarte mult la această idee: că în timpul școlii copilul trebuie ocrotit pentru a crește în așa fel încât să-și atingă maximul său de dezvoltare, atât personal, cât și profesional. A primi copiii cu suflet în școală înseamnă a fi conștient mereu de rolul acesta de călăuză pe care îl ai ca dascăl, de -a lungul anilor cât copilul îți este dat în grijă. Asta înseamnă pentru noi o educație adevărată, cu sens, care să îi ofere copilului posibilitatea de a-și  urma drumul în viață“, ne-a spus prof. Codrina Anghel, director adjunct al Liceului Teologic „Sf. Constantin Brâncoveanu“

Holurile gri, transformate în povești colorate

Fiecare dintre noi ne aducem aminte poate până la cel mai mic detaliu sala de clasă, holurile, curtea școlii, acolo unde pașii noștri s-au îndreptat zilnic, acolo unde am legat prietenii pe o viață și unde am trăit poate cele mai frumoase clipe ale copilăriei, ale adolescenței. Acesta a fost unul din motivele pentru care, reprezentanții liceului teologic din Făgăraș, atunci când școlile au fost închise, s-au gândit să dea viață spațiilor interioare. Astfel că au început cu scările de acces spre etaje și cu holul de la etajul întâi, acolo unde învață cei mai mici dintre elevii școlii.

IMG_1295A fost felul nostru de a trece peste această perioadă destul de grea. O școală goală este o școală foarte tristă, din punctul meu de vedere. Am încercat să-i așteptăm cu școala zâmbind către copiii care se întorc la cursuri. De aceea etajul destinat elevilor din ciclul primar este ca o poveste, o poveste prin cunoaștere, pe care copilul o începe din clasa pregătitoare, din cuibul cald  de acasă și dacă urmează aventura pe acest drum al cunoașterii poate să ajungă până departe în univers, bineînțeles trecând prin etapele intermediare pe care le cunoaștem, dar asta este povestea de la etajul întâi: pornim de acasă, ajungem să cunoaștem județul, România, Europa și lumea întreagă și bineînțeles cu sufletul putem călători până sus la stele“, ne-a mai spus prof. Codrina Anghel. 

A fost bucurie mare pentru copii, mai ales pentru cei mici, când au pășit din nou în școala de poveste. Și cei mari au avut parte de o surpriză, pentru că cu fiecare treaptă urcată spre clasele lor, au posibilitatea să descopere citate celebre sau chiar titluri de cărți renumite.

IMG_1277Când urci mereu și mereu, când batem același drum, poate că nu vedem lucrurile importante și am zis că treptele pe care ei urcă până la etajul întâi sau doi, pot să devină așa un ajutor pentru a conștientiza cât de multe mai au de învățat și de aflat. Cunoașterea e nelimitată, e infinită și punând titluri de cărți sau citate care să-i îndemne să cunoască mai mult, poate că-i ajutăm să devină conștienți că marea responsabilitate pentru cunoaștere este a noastră personală. O școală nu este alcătuită din pereți, ci din gândurile oamenilor care trăiesc acolo: copii și profesori. Pereții sunt locuri unde putem pune din gândurile și emoțiile noastre“, ne-a spus  mai spus Codrina Anghel.

Acesta proiect va continua și cu etajul 2, acolo unde pereții vor găzdui povestea elevilor mai mari, cei de gimnaziu și cei de liceu.

„Noi vă educăm copiii de la grădiniță până la liceu“

La Liceul  Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu“, instituție formată din două corpuri de clădire învață  500 de copii, începând de la grădiniță, prin grupele de la „Mateiaș Brâncoveanu“ și până la clasele de liceu, cu profilurile de teologic și pedagogic.

IMG_1275„În septembrie 2020 am început cu 474 de copii. Mă bucur că am făcut un progres și suntem în prezent 500 de copii,  după ce au mai venit din străinătate și s-au mai înscris la grădiniță. Ceea ce ne bucură foarte mult este faptul că am primit un feedback pozitiv din partea părinților. Le-a plăcut foarte mult cum am amenajat școala în ultima perioadă și vrem în continuare să schimbăm imaginea școlii“, ne-a spus Cosmin Moldovan, directorul Liceului Teologic „Sf. Constantin Brâncoveanu“.

Încep înscrierile în clasa pregătitoare

Și cum din data de 15 martie încep înscrierile în clasa pregătitoare și reprezentanții acestei instituții de învățământ au început să-și facă cunoscută oferta școlii. Doar că din cauza situației epidemiologice în care ne aflăm, „Ziua porților deschise“, pentru preșcolari și părinții acestora nu se mai poate organiza. Astfel că, prezentarea școlii și a cadrelor didactice a trecut mai mult în online.

afis finalCP (2)Avem o singură clasă pregătitoare, cu 22 de locuri deocamdată. Nu vreau să ascund acest lucru, probabil vom încerca în anul viitor școlar să facem două clase pregătitoare. Ceea ce este cel mai important pentru liceul nostru este faptul că avem plecare de la grădiniță până la liceu, de aceea avem și un slogan „Noi vă educăm copiii de la grădiniță până la liceu“. Avem grădinița noastră cu patru grupe de preșcolari, cu program prelungit, unde se mănâncă la amiază, apoi clasa pregătitoare, clasele de primar, 1-4, clase de gimnaziu 5-8 și clase de liceu, patru clase de liceu Teologic, patru clase de liceu pedagogic“, ne-a mai spus directorul școlii.

Avantajul absolvenților la acest liceu este faptul că încă de la finalizarea clasei a XII-a pentru cei care termină profilul de pedagogie pot să se angajeze ca educator și învățător.  Deja mai mulți absolvenți ai acestui liceu lucrează în instituțiile de învățământ din Făgăraș și Țara Făgărașului și chiar la acest liceu.

„După terminarea liceului pedagogic am avut și avem absolvenți care lucrează inclusiv în cadrul instituției noastre școlare, După 12 clase de liceu pedagogic, după ce termini clasa a XII-a, poți deveni automat învățător sau educator. Primesc o serie întreagă de atestate, cu ajutorul cărora pot preda deja în orice unitate școlară. Între timp poate fiecare absolvent să-și facă o facultate, dar după 12 clase la noi, ei se pot angaja oricând la orice grădiniță sau orice unitate școlară. Este un mare avantaj, pentru un copil, pentru că pentru noi tot copii sunt, ca la 18 ani să aibă un loc de muncă“, a mai spus  prof. Cosmin Moldovan.

Investițiile la această unitate de învățământ, făcute în ultima perioadă sunt multe: asigurarea internetului în tot liceul, mobilier nou pentru cei mici, cu bănci individuale, un centru de documentare, cu 25 de calculatoare, proiectoare la etajele 1 și 2. Urmează ca în viitor laboratoarele din școală să fie reamenajate și dotate corespunzător.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *