Ziua Siguranţei pe Internet

În a doua săptămâna a lunii februarie este marcată Ziua Siguranţei pe Internet. În ultimul an, rata de utilizare a Internetului a cunoscut o evoluţie explozivă, iar mulţi dintre utilizatori, în special copiii, pot fi puşi în pericol dacă nu respectă anumite reguli. Pentru prevenirea victimizării în mediul online, poliţiştii brasoveni au mai multe sfaturi pentru copii.
Pentru prevenirea victimizării în mediul online, primul sfat pe care îl dă Poliţia copiilor şi tinerilor e acela că „părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi să vorbeşti despre activitatea ta pe internet, stabileşte împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program pentru folosirea computerului”. „Când îţi creezi adresa de e-mail foloseşte un pseudonim, o prescurtare şi în nici un caz numele tău întreg, data naşterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre tine cu uşurinţă. Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor. Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor. Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea. Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tăi informaţiile citite. Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor. Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Vorbeşte direct cu părinţii tăi sau cu un adult în care ai încredere şi explică-le ce te-a îngrijorat”, le-a transmis celor mici agentul principal Nadia Olaru, purtătorul de cuvant al politiştilor brasoveni.
Poliţiştii le-au transmis şi părinţilor câteva recomandări. „Supravegheaţi atent activitatea copiilor dumneavoastră pe Internet. Folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze; aşezaţi computerul conectat la Internet într-o  zonă deschisă, de unde îi puteţi uşor supraveghea, de preferat în camera de zi; folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere; arătaţi-le cum să folosească setările de siguranţă. Învăţaţi-i să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet; explicaţi-le copiilor că nu este bine să  stabilească, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune; încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă”, a mai adăugat Nadia Olaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.