„Prima dată trebuie să se lucrezi ceva macro, ulterior să faci ceva să vadă lumea. Dacă dai doar cu vopsea, lumea vede, dar real, ca să se folosească populația, nu e“

Bugetele tot mai mici ale administrațiilor locale fac aproape imposibilă realizarea de proiecte mari, necesare comunității. Fără proiecte pentru atragerea de fonduri externe, fie ele europene sau guvernamentale, aceste proiecte întocmite de autoritățile locale rămân la stadiul de… proiect. Deși s-au obținut bani pentru câteva proiecte mai mari, comuna Lisa are încă nevoie de fonduri pentru a se dezvolta, după ce ani de zile investițiile mari au lipsit. Realizarea rețelei de canalizare, extinderea rețelei de alimentare cu gaz, continuarea asfaltării drumurilor importante pentru comunitate și pentru dezvoltarea acesteia, cum este cel spre zona turistică de la Breaza, modernizarea căminelor culturale, sunt doar câteva din proiectele mari, pentru care reprezentanții Primăriei Lisa au pregătit documentația în speranța obținerii de fonduri externe, pentru realizarea acestora. Despre toate acestea, dar și despre alte proiecte în derulare, am stat de vorbă cu primarul comunei Lisa, Gheorghe Moga.

Deși nu aveți încă un buget, ca să știți exact pe ce sume vă bazați, vreau să ne povestiți dacă v-ați făcut un plan pentru acest an, în ceea ce privește investițiile.

În principiu, planurile le faci după ce vezi ce buget ai; normal că avem planuri. Sunt multe, dar acestea depind de bani. Și vorbesc aici de extinderea gazului, un drum turistic de asfaltat la Breaza, linii de finanțare pentru canalizare, dacă vor apărea, de tot ce e nevoie în comunitate.

Ați pregătit documentația necesară. Știm că pentru drumul de la Breaza ați și câștigat un proiect!

Da, așa e! Am semnat contract de finanțare în 2018. Noul Guvern care a venit atunci a desființat efectiv Fondul de Finanțare. L-am depus la Compania Națională de Investiții, iar în acest moment suntem pe lista sinteză și așteptăm. După cum funcționează acum politicul, este o nebuloasă totală.

Cât despre bugetul nostru, al comunei Lisa, acesta este destul de mic, abia reușim să acoperim funcționarea. Dacă nu sunt fonduri externe, e cam greu.

Susțineți că nu aveți posibilitate din bugetul local să faceți investiții mai mari?

Nu. Dintr-un buget, cum a fost cel de anul trecut, de 1,2 milioane lei, sunt asigurate salariile angajaților primăriei, asistenților personali. Pentru  aceștia din urmă banii veneau de la Guvern – 90% , iar noi puneam 10%. Acum ne dau 60%, iar noi punem 40%. Vorbim de asistenții personali, pentru persoanele cu handicap grav.

Luminița de la capătul tunelului nu se vede acum. Nu sunt speranțe mari ca să faci ceva din bugetul local, doar funcționare, întreținere, lucrări mici de reparație și cam atât.

Ați reușit să realizați parțial rețeaua de gaz  și vorbim de satul  Pojorta și o parte a satului Lisa. Pentru restul cetățenilor, când va fi realizată această utilitate?

Așteptăm să vedem ce finanțări vor veni, sunt discuții la nivel înalt. Ar fi vreo două linii de finanțare, plus încă una de la Distrigaz, dar totul este în „coadă de pește“, nu se știe ceva concret.

Este o investiție mare, cea de extindere a rețelei de gaz?

Cam 16 milioane de lei, adică 160 miliarde lei vechi, adică bugetul comunei Lisa pe vreo 17 ani, fără a mai face ceva, fără să plătim salarii!

Ce poți să faci ca autoritate locală? Doar studii, avize și cam atât din bugetul local.

Cu rețelele de apă-canal, cum stați în comună?

Apa în Lisa, Breaza, ce e administrată de primărie este reabilitată, este în regulă. Rețeaua din satul Pojorta este administrată de Apă Canal Sibiu. Chiar în luna decembrie au depus un proiect pe POPAM, avem și noi parte de cofinanțare, undeva la 60.000 lei, pentru a fi reabilitată.

Să înțeleg că rețeaua de apă este veche în satul Pojorta?

Da, și este administrată de Apă Canal Sibiu; a fost introdusă când s-au făcut pompele de la Pojorta, au fost niște înțelegeri atunci, înainte de Revoluție. Înțelegerea a picat apoi și a fost preluată de Apă Canal Sibiu și ei se ocupă de reabilitare.

Pentru canalizare e făcut studiu de fezabilitate de vreo trei ani de zile, pentru toată comuna.

Acest SF încercăm să-l actualizăm, pentru că după trei ani de zile trebuie actualizate devizele. Se pare că s-ar deschide linii de finanțare pe fonduri europene și pentru localități sub 2000 de locuitori; până acum era o lege prin care doar comunele cu peste 2000 de locuitori aveau întâietate, iar noi nu ne-am încadrat. Am văzut ghidurile, dar nu sunt finale și am văzut  că ar intra și comunele sub 2000 de locuitori. Așteptăm să apară ghidul final, să apară măsurile, să depunem proiecte, să fim și noi acolo.

Ne-ați mai vorbit și de un proiect depus pentru modernizarea Căminului Cultural din Lisa. În ce stadiu este?

Da, am depus un proiect pentru obținere de fonduri europene. A fost eligibil, dar nefinanțabil, pentru că s-au terminat banii; cam 560.000 de euro, era proiectul pentru căminul din Lisa. Normal după ce se termină licitațiile și rămân bani, intră pe rând celelalte proiecte, care au fost sub linie. Nu s-a întâmplat nimic până acum. Așteptăm să vedem ce se întâmplă, pentru că nicicum nu îți vine să îl scoți de acolo, să îl bagi în alt program, pentru că poate intrai la finanțare și pierzi.

Cam acestea ar fi prioritățile: gaz, canalizare, drum Breaza și după aceea să începem să aranjăm șanțuri, trotuare.

Prima dată trebuie să se lucrezi ceva macro, ulterior să faci ceva să vadă lumea. Dacă dai doar cu vopsea, lumea vede, dar real să se folosească populația, nu e.

Sunt mai  multe de făcut: ar trebui primăria reabilitată, căminele culturale la fel.

Căminele nu au fost reabilitate?

Au fost, dar tot cu bani din bugetul local, au fost doar reparații curente, nu a fost o reabilitare totală.

Acum prioritatea zero nu mai sunt căminele, pentru că nu știm când vom mai putea intra în cămine.

Ați câștigat fonduri pentru mai multe proiecte cu fonduri prin PNDL2. Care este stadiul acestora, le-ați finalizat?

Avem parte de mici șicane cu constructorii. La final de proiect se lasă așa, pe tânjală, dar va trebui să le termine.

Podul de la Lisa a fost finalizat?

Da, cel de la Lisa este finalizat. Cel de la Breaza, încă nu. S-a lucrat destul de bine, zic eu, și deja ar trebui să-și facă tranșele de plată pe 95% din valoare, dar dacă constructorul nu vine, noi nu avem cum să rezolvăm, pentru a se putea plăti.

La drumurile interioare încă se lucrează și acum, la podețe mai avem ceva, dar sunt în stadiu final.

Așteptăm să începem altceva, să vedem ce linii de finanțare vor fi, pentru că noi suntem pregătiți, în speranța că vom aduce cât mai multe fonduri în comună, pentru a rezolva din problemele cu care ne confruntăm.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *