Nu s-a decis cât vom plăti anul viitor pentru gunoiul menajer

Noile tarife practicate de Salco Serv pentru anul 2021 au ajuns astăzi pe masa consilierilor locali, în cadrul unei ședințe extraordinare. 2 ore au durat discuțiile din plen, discuții la care au luat parte directorul general interimar al societății de salubritate, Maria Suciachi, dar și Nicolae Bogdan, președintele Consiliului de Administrație al societății și Cristian Orlandea, membru al CA.  

Două puncte au fost pe ordinea de zi: unul privind tarifele propuse de Salco Serv SA, pentru anul 2021, dar și aprobarea cotei de dezvoltare.

Asta după ce în urma notei de fundamentare, societatea Salco Serv a venit în AGA(Adunarea Generală a Acționarilor, Consilierii Locali fiind acționarii) și mai apoi în plenul Consiliului Local, pentru aprobarea noilor tarife pentru anul 2021, printre care se regăsesc și cele pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la persoane fizice și persoane juridice. Tariful către persoanele fizice a fost singurul subiect discutat timp de 2 ore, în speță faptul că va fi o majorare de anul viitor de la 9 lei/pers/lună, cât plătim acum, la 14,5 lei/pers/lună.

Prima propunere privind acest subiect a fost de amânare până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, venită din partea consilierului local Cristina Paicu, de a USR. Reprezentanții Salco au răspuns că fără un tarif aprobat de consilierii locali, de la 1 ianuarie, societatea nu va mai putea presta niciun serviciu, conform Ordinului 109/9 iulie 2007 al ANRSC. Directorul general al societății  le-a explicat consilierilor, care au venit cu fel de fel de propuneri, atât pentru amânarea luării unei decizii până la mărirea tarifului cu 1 ban, că prețul este unul fundamentat, calculat în baza cheltuielilor societății iar acesta nu se poate diminua la cererea consilierilor, pentru că ar însemna falimentul societății.

IMG_20201229_113109Trebuie să se înțeleagă foarte clar că această societate este a comunității, a Consiliului local. Eu am luptat foarte mult la reorganizarea societății și am avut rezultate deosebite pe 2020, cheltuielile au scăzut considerabil, cheltuielile cu reparațiile la fel, după ce Primăria a achiziționat utilaje pentru ridicarea deșeurilor noi, însă după cum am spus, încă de la începutul anului că acest tarif de 9 lei va duce în colaps societatea. Lună de lună se vedea clar că veniturile scădeau considerabil. Ce pot să vă spun că Consiliul ar trebui să înțeleagă foarte clar și că cetățenii ar trebui să-și dea seama că luptele acestea politice pot afecta până la urmă tot cetățeanul. Să vină un alt operator străin, care s-ar putea să vină cu un preț mai mare. Ar fi păcat ca făgărășenii să piardă această societate. Le-am spus consilierilor să se uite ce tarife au și e un lucru atât de simplu și dacă Brașovul are un lu, Făgărașul trebuie să aibă mai mult, ținând cont că trebuie să ducă zi de zi deșeurile până la Brașov. Acesta este punctul meu de vedere, mi-l mențin, părerea mea că a fost greșeală mare prețul de 9 lei, dar trebuie recalculat și să ia o decizie cât mai bună“, ne-a declarat Cristian Orlandea, membri în Consiliul de Administrație al Salco Serv.

Într-un final, propunerea venită din partea grupului PNL, cea de amânare a ședinței, pentru una ulterioară, de îndată, pentru zilele de miercuri sau joi, unde să se vadă dacă există posibilitatea ca o parte din acest tarif(14,5 lei) să fie subvenționată de Primăria Făgăraș, în urma discuțiilor și cu directorul economic al primăriei.

Mai mult, consilierii locali se vor constitui într-o comisie din care să facă parte câte un reprezentant din partea fiecărei formațiuni politice, pentru a găsi soluțiile cele mai bune ca această societate să fie salvată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *