Măsuri pentru prevenirea apariției virusului gripei aviare

Având în vedere că în luna noiembrie mai multe state membre au notificat Comisia Europeană în urma confirmării de noi focare de gripă aviară, de înaltă progenitate subtipul H5N8 atât la păsări domestice, cât și la sălbatice, prin prezentul, DSVSA Brașov comunică cetățenilor necesitatea implementării următoarelor măsuri:

  1. Prevenirea oricărui contact direct și indirect cu păsările sălbatice vii, în special cele de apă preponderent gâște și rațe – astfel va trebui limitat accesul păsărilor domestice pe orice fel de luciuri de apă.
  2. Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice.
  3. Evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute obligatoriu închise, în permanență, în spații special amenajate.
  4. Se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din afara gospodăriei (surse de apă accesibile păsărilor sălbatice).
  5. Se va limita accesul persoanelor în padocurile păsărilor la 1 persoană – deținătorul acestora.
  6. Se va evita contactul păsărilor domestice cu alte animale inclusiv rozătoare și alte animale de companie.
  7. Se va evita introducerea unei eventuale infecții în padocul păsărilor prin folosirea unor încălțări diferite și trecerea acestora prin filtrul de dezinfecție.
  8. Se va acorda o atenție sporită asupra riscurilor introducerii și diseminării infecțiilor de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile neprofesionale sau prin echipamente folosite la vânătoare, cât și în cele comerciale care aplică măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv exploatații de tip A.

La nivelul localităților ţintă se vor respecta cu strictețe programările stabilite de DSVSA Brașov privind recoltările de probe serologice pentru Influența Aviară din gospodăriile populației de la galinacee și palmipede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.