Campanie de prevenire a accidentelor de circulație

În perioada 16 – 22.09.2020, la nivel european urmează a se derula Săptămâna Europeană a Mobilității, astfel că în acest interval de timp Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere – ROADPOL, va realiza Proiectul ROADPOL Safety Days, destinat conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune, concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului de accidente și a consecințelor acestora, precum și ca ziua de 17 septembrie 2020 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa, în condițiile în care media zilnică la nivelul U.E. este de 70 morți /zi.

În acest context, în perioada de referință, Inspectoratul de Poliție Brașov prin Serviciul Rutier, va organiza și desfășura activități specifice pe raza județului Brașov, care vor viza prevenirea și sancționarea abaterilor la regimul rutier precum: excesul de viteză, conducerea sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive, folosirea necorespunzătoare a telefonului mobil, neportul centurii de siguranță etc., de natură a distrage atenția participanților la trafic și de a genera accidente rutiere cu consecințe grave.

În primele 8 luni ale acestui an, pe arterele rutiere din județul Brașov, au fost înregistrate 169 accidente grave, soldate cu 27 persoane decedate și 161 persoane rănite grav.

Viteza neadaptată la condițiile de drum (în special pe drumurile din afara localităților), este și în acest an principala cauză a accidentelor de circulație. Astfel, ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză au fost înregistrate 54 accidente grave soldate cu 11 persoane decedate și 57 persoane rănite grav.

Neacordarea priorității pietonilor (23 accidente grave , soldate cu 5 persoane decedate și 18 persoane rănite grav) și abaterile comise de bicicliști  (17 accidente grave, soldate cu 2 persoane decedate și 15 persoane rănite grav), sunt următoarele cauze de producere a accidentelor rutiere grave în județul Brașov.

Pentru a evita implicarea  în accidente de circulație, Poliția Rutieră Brașov recomandă:

Conducătorilor auto:

 respectați viteza legală de circulație, în orice situație;

–  adaptați permanent viteza la condițiile de trafic și de drum;

–  acordați întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii regulamentar;

– purtați centura de siguranță chiar și pe distanțe scurte și nu uitați că sistemele suplimentare de retenție au eficacitate numai dacă aceasta este cuplată corect;

–  renunțați să vorbiți la telefon în timp ce conduceți;

–  dacă ați consumat băuturi alcoolice renunțați să mai conduceți autovehicule;

–  concentrați-vă asupra condusului și evitați orice altă activitate care vă poate distrage atenția.

The specified slider is trashed.

Bicicliștilor:

  • utilizați pistele destinate circulației cu bicicleta, iar unde acestea nu există circulați pe partea dreaptă a drumurilor publice cât mai aproape de bordură sau acostament;
  • dotați-vă bicicleta corespunzător și semnalizați atunci când schimbați direcția de mers;
  • nu creați surprize în trafic, manevrele bruște sau ,,cascadoriile” produc disconfort și generează risc major de accident.

Pietonilor:

  asigurați-vă temeinic înainte de a traversa drumul public pe trecerea pentru pietoni;

–  angajați-vă în traversare doar atunci când șoferii au oprit pentru a vă acorda prioritate,    nu-i puneți în dificultate și nu-i surprindeți prin traversări riscante;

–  evitați să vorbiți la telefon și renunțați la dispozitivul hands-free atunci când traversați strada.

                        Nu uitaţi! O atitudine preventivă în trafic vă poate feri de

evenimente rutiere negative!

Comunicat IPJ Brașov

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *