Gazon, puieți de salcâm și de foioase, în locul gropii de gunoi de pe Dealul Galațiului

Gropile de gunoi neconforme au fost ani la rând  subiect și pentru presa națională.  Făgăraşul nu a făcut excepţie, şi nu de puţine ori a fost arătat cu degetul, atunci când a venit vorba despre gestionarea gunoaielor. Deşi trebuia închisă din 2010, la groapa de gunoi de pe Dealul Galaţiului, a fost depozitat gunoiul ani la rând, neţinându-se cont de indicaţiile şi amenzile Gărzii de Mediu. În anul 2016 s-a oprit depozitarea gunoiului  pe Dealul Galațiului iar din acest an a demarat proiectul privind sigilarea și ecologizarea  zonei, proiect în valoare de aproape 7.000.000 lei. 

Problema depozitului neconform de deșeuri municipale clasa b, de pe raza municipiului Făgăraș este extrem de importantă, în primul rând datorită faptului că acesta trebuia să fie închis încă din anul 2010.

Comisia Europeană a deschis acțiune împotriva României, în constatarea neîndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 14, lit. b coroborat cu art.13 din Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, iar Municipiul Făgăraș este menționat în aceste acte cu depozitul neconform.

groapa1Asta ar fi însemnat amenzi și de câteva zeci de mii de euro pe lună, dacă această închidere nu s-ar fi urgentat, amenzi plătite de municipalitate.  În urma unui proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu și Primăria Făgăraș, anul acesta au demarat lucrările pentru închiderea conformă a depozitului de pe Dealul Galațiului. 

În prezent sunt în desfășurare lucrările de închidere, sigilare şi ecologizare, conform cerințelor Comisiei Europene.

Până acum a fost realizat drumul tehnologic de acces în partea de vest a rampei de gunoi și a început profilarea deșeurilor pe amplasamentul final. Contractul are o valoare de 6.864.813,49 lei și este finanțat în proporție de 93,15 % de către Administrația Fondului pentru Mediu, iar 6,85 % din bugetul local al Municipiului Făgăraș.“, spune Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului. 

groapa2Zona va fi reabilitată prin însămânțare de gazon pe o suprafață de 23.000 mp, plantarea a 295 de puieți de salcâm și 284 de puieți de arbori foioși.

 

 

 

 

 

The specified slider is trashed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *