Ploaia de stele, observată de făgărășeni de pe Dealul Galațiului
Fenomenele de „stele căzătoare” sunt cunoscute în toată lumea. Curentul de meteori Perseide, apare în fiecare an începând cu finalul lunii iulie şi până în prima jumătate a lunii august. Faza maximă a acestui curent poate fi observată fie în noaptea dintre 12 spre 13 august, fie în cea de 13 spre 14. Noaptea trecută, mai mulți făgărășeni au ales să meargă pe Dealul Galațiului pentru a observa „stelele căzătoare“.
Perseidele pot fi observate cu ochiul liber, dacă priveşti atent pe cer. În medie, specialiştii spun că în condiţii ideale, se apot observa peste 100 de meteori într-o singură oră.
denumirea de „stele căzătoare” este un termen pe care îl cunoaşte toată lumea. În realitate însă, fenomenele luminoase ce se petrec pe cer în prima jumătate a lunii august nu au legătură cu stelele. „Mici particule de praf, ce intră în atmosferă şi dau energie aerului, iar acesta o reflectă sub formă de lumină, acestea sunt stelele căzătoare, sau meteori, în termeni ştiinţifici. Pământul, rotindu-se în jurul Soarelui dă peste acest praf, pe orbita unei comete. În fiecare an, când Pământul trece pe acolo, la o zi fixă, noi ştim exact ziua, este maximul curentului. Termenul de «stea căzătoare» este unul învechit, fenomenul acesta luminos nu are legătură cu stelele. Perseidele se cunosc de peste 100 de ani. Ele se produc în fiecare an, iar fenomenul deja nu ar trebui să mai mire pe nimeni. Dacă cineva doreşte să vadă «stelele căzătoare» trebuie să se uite pe cer, undeva între sfârşitul lunii iulie şi mijlocul lunii august, maximul fiind în fie în noaptea dintre 12 spre 13 august fie în următoarea”, a explicat la Bi TV astronomul Adrian Şonca, de la Observatorul Astronomic din capitală.
Oamenii pot vedea aproximativ 50 – 60 de perseide într-o singură oră, în condiţii normale. „ Se spune că se pot vedea aproximativ 100 de meteori pe oră, dar în condiţii ideale. În general se observă jumătate dintre acestea, oamenii care nu se pricep în astronomie şi care îşi doresc doar să vadă ceva frumos nu au răbdare şi văd şi mai puţine. În principiu, dacă te uiţi timp de o oră pe cer sigur poţi vedea 50 până la 60 de „stele căzătoare”. În mod normal, într-o noapte normală se văd doar 5 până la 6 pe oră, dar acum fiind maximul curentului se pot observa mai mulţi”, a continuat specialistul.
Unul dintre avantajele acestui fenomen, pentru spectatori, este faptul că „ploaia de stele” poate fi admirată de oriunde. Specialiştii explică nu există locuri în care vizibilitatea să fie mai bună sau mai rea. „Planeta Pământ se mişcă în jurul Soarelui şi trece printr-un nor de praf, nu contează unde te afli, fenomenul nu se vede dintr-un loc anume mai bine sau mai rău. Din toate locurile se vede bine, într-un dintre aceste două nopţi. Deci nu contează, pentru că este un fenomen planetar, nu unul local”, a încheiat astronomul.
foto: unsplash.com