„Este momentul ca oamenii competenți, capabili, cei care au realizat ceva pe criterii de meritocrație, să intre în această „bătălie“ și împreună să încercăm să facem ceva pentru comunitatea din care facem parte“

Un om cu notorietate în orașul Victoria, un om implicat în dezvoltarea comunității și în special în dezvoltarea tinerilor este profesoara de geografie, Camelia Bertea. Este cunoscută în orașul de la poalele Munților Făgăraș, pentru numeroasele proiecte derulate împreună cu copiii din Victoria, dar și pentru alte activități  menite să aducă zâmbetul pe chipurile oamenilor din comunitate. Și pentru că își dorește mai mult pentru oamenii printre care trăiește, Camelia Bertea a ales ca pentru prima dată să se implice în politică și să candideze pentru funcția de primar al orașului Victoria. Are alături o echipă tânără, o echipă de oameni profesioniști, competenți în domeniile de activitate, de care Victoria are nevoie. În rândurile ce urmează, am stat de vorbă cu Camelia Bertea, candidatul alianței USR-PLUS, la funcția de primar al orașului Victoria.

Zilele trecute v-ați lansat candidatura pentru funcția de primar al orașului Victoria. În primul rând, vreau să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc foarte bine.

camelia berteaMă numesc Bertea Camelia Elena, m-am născut în Victoria, în 1973.  Sunt căsătorită, soțul meu este inginer IT-ist, am un băiat de 21 de ani, Fabian, care îi calcă pe urme tatălui, e student și el la Matematică-informatică, un copil de care sunt mândră, e fost șef de promoție în Victoria, a intrat primul la universitate, bursier și în Germania, pe Erasmus.

Am terminat școala generală și liceul în oraș, după care am urmat Facultatea de Geografia Turismului și ulterior mi-am făcut lucrarea în dizertație la Universitatea București, Facultatea de Geografie. Am revenit acasă după terminarea facultății și de atunci lucrez ca și profesor; sunt profesor titular la Colegiul Tehnic „Dr. Alexandru Bărbat“ de 23 de ani. În urmă cu 12 ani, am fost numită director la Clubul Copiilor Victoria, un sistem puțin diferit față de educația formală unde profesam. În prezent sunt tot director la Clubul Copiilor, dar și profesor la Colegiul tehnic, pentru că mi-am păstrat și norma de bază; am considerat că un echilibru între educația formală de la școală și educația non-formală de la club este  binevenit și menține proporțiile.

De ce ați ales profesia de profesor?

Am avut niște dascăli extraordinar de performanți în școala generală, unde am prins un mare drag de mediul înconjurător, de natură, de implicare. Am avut întotdeauna o atitudine pozitivă față de mediu și față de toate lucrurile acestea și cred că prima dragoste mi-a insuflat-o doamna profesoară Sucaciu Maria, profesoara mea de biologie din generală, pe care o amintesc de fiecare dată când sunt întrebată de ce am ales să fiu profesor. Cred că de la ea am avut primul sâmbure, primul început. Singura problemă din liceu a fost alegerea profilului universitar de urmat: biologie sau geografie? Într-un final, printr-un cumul de factori, am ajuns la geografie.

Sunteți directorul Clubului Copiilor din Victoria și v-ați ocupat de foarte multe activități. Am văzut din postările făcute că sunteți mereu în centrul copiilor, că aceștia vă iubesc. Vreau să ne povestiți despre cele mai importante activități desfășurate la acest club.

Să știți că inițial, când am ajuns la Clubul Copiilor, acum 12 ani, și pentru mine existau foarte multe necunoscute. Venind dintr-un sistem formal, unde există o programă foarte clară, pe care trebuie o urmărești, unde prezența este obligatorie la cursuri, am intrat aici într-un sistem total diferit. Pentru ca un copil să vină la un anumit cerc în cadrul clubului are nevoie de motivație, pentru că aici prezența nu e obligatorie, el vine facultativ. Dacă îi place, rămâne, dacă nu-i place, nu rămâne. În consecință, munca depusă pentru a-i atrage este mult mai mare.

Când am venit la Clubul copiilor, am întâmpinat multe greutăți. Aveam o bază materială precară, pe care am fost nevoiți în timp să o îmbunătățim, pentru că am considerat întotdeauna că un copil vine cu drag într-un loc, dacă are și anumite condiții, anumite facilități. Degeaba ai un cerc de muzică, dacă el nu are instrumentele muzicale adecvate, degeaba ai un cerc de informatică, dacă noi aveam niște calculatoare vechi de 20 de ani!

Ați reușit să faceți dotările necesare?

Da, cu asta am început. Am început să dezvoltăm proiecte cu firmele din zonă, proiecte realizate cu Asociația „Prietenii Orașului Victoria“, cu Asociația „Chevilly-Larue“, care este o comună în suburbia Parisului, înfrățită cu noi, unde depunem anual proiecte. Am avut proiecte cu diverse alte asociații și din țară, am avut proiecte cu bănci, cu clubul Rotary din Brașov, cu multe instituții și care într-un final au dus la dotarea pe care o avem astăzi. Acum pot spune că la ora actuală, copiii au într-adevăr niște spații adecvate învățământului actual.

O altă prioritate, poate că mai mare decât prima, a fost aceea de a-i promova, de a-i scoate din orașul acesta mic, pentru că în Victoria nu au nicio altă alternativă. Avem la Clubul Copiilor 10 cercuri diverse și un număr de 825 de elevi.

Prin aceste activități, orașul Victoria a fost intens promovat!

Aici vreau să scot în evidență un lucru extrem de important: noi am ajuns la ora actuală să avem în calendarul activităților educative naționale trei concursuri de anvergură națională. Este un lucru extrem de benefic și suntem singurul club din județul Brașov care are trei concursuri în acest calendar.

La toate aceste trei concursuri, pe lângă etapele inițiale de calificare, etapa finală se desfășoară în Victoria, pe parcursul câtorva zile, unde elevi și profesori din toată țara vin, socializează, unde se aude numele Victoriei, unde intrăm într-o competiție reală. Satisfacția noastră este atunci când copiii noștri obțin primele locuri pe podium și Victoria concurează cu cele mai mari orașe, reședințe de județ. Este o mândrie atunci îți dai seama că faci ceva pentru copiii de aici.

Pe lângă această implicare în educația copiilor, am văzut că în starea de urgență v-ați implicat ca voluntar pentru cei care aveau nevoie de ajutor.

117710192_3055144017940982_775371378570919897_nPe lângă proiectele enumerate, care țin de noi ca instituție, suntem implicați în foarte multe alte proiecte cu diverse asociații. Una dintre asociații este Prietenii Orașului Victoria. Prin această asociație am dezvoltat multe activități, pe diverse teme. Am intrat într-un parteneriat cu o asociație spaniolă, unde prin diverse proiecte Erasmus, copiii au beneficiat de un schimb de experiență, realizat în Spania, la Zaragoza. Foarte multe din aceste teme se referă la voluntariat, iar în fiecare an a avut o temă diferită: ecologie, feminism, întrajutorare. Pe acest segment, noi lucrăm de foarte mult timp, se adresează copiilor de peste 16 ani, deci  pentru grupele mari de la Clubul Copiilor. Mi s-a părut ca o obligație a mea, ca în această perioadă de pandemie, când niciunul dintre noi nu știa cum vor evolua lucrurile, să întindem o mână de ajutor comunității care ne-a format și care pe mine m-a ajutat să devin omul care sunt astăzi. Am lucrat cu o echipă de voluntari, de data aceasta doar voluntari adulți, pentru că nu au putut fi implicați copiii în aceste activități, am lucrat chiar cu Asociația Comunitară Țara Făgărașului, care ne-a facilitat crearea fondului pentru Victoria.

Oamenii care vă cunosc spun că sunteți o persoană activă, energică, iar implicarea în comunitate nu se oprește aici. Zilele trecute, v-ați anunțat candidatura la funcția de primar al orașului Victoria din partea alianței USR-PLUS. De ce ați ales acest lucru?

Am remarcat că, pe lângă faptul că am o energie pozitivă, pot deveni și un centru polarizator, atunci când este cazul. Faptul că sunt profesor mă face să am mereu sufletul tânăr, pentru că cea mai mare parte din timp sunt alături de ei, de tehnologia modernă, sunt alături de toate sentimentele și trăirile lor și îmi dau seama că în Victoria tinerii nu mai au, din păcate, la ora actuală, nicio șansă. Dacă mă întorc în urmă cu 25 de ani, constat că natalitatea în oraș este extrem de scăzută, că mai avem o singură clasă la liceu, pe nivel, față de acum 23 de ani, când am venit și era o forfotă de nedescris. Constat cu părere de rău că orașul este în regres. Dacă noi nu o să reușim să facem ceva pentru retenția asta a tinerilor nu cred că vom avea o șansă. Un oraș fără tineri și un oraș cu o populație îmbătrânită în cea mai mare parte, este un oraș lipsit de viitor. Lucrurile trebuie un pic schimbate, trebuie adusă viziunea tinerilor, trebuie adus un concept nou, o strategie care să fie pe o perioadă mai lungă. Este prima oară când sunt implicată în politică și consider că este momentul ca oamenii competenți, capabili, cei care au realizat ceva pe criterii de meritocrație, să intre în această „bătălie“ și să încercăm să facem ceva pentru comunitatea din care facem parte.

Ne-ați povestit că aveți alături și o echipă tânără, o echipă de buni profesioniști!

Este o echipă foarte tânără, și o să vină timpul să o și prezint, o echipă nouă, însă de multe ori mentalitatea este că dacă nu ai o notorietate, nu ai o anumită vârstă, nu poți să faci foarte multe lucruri. Într-adevăr, echipa mea nu are notorietate extraordinară, dar dacă luăm fiecare consilier în parte, o să vedem că sunt competenți exact pe domeniile de care avem nevoie pentru dezvoltarea orașului.O să vedem că ocupăm absolut toate domeniile: economie, educație, mediu, turism, lucruri esențiale pentru dezvoltarea Victoriei. O să vedem că sunt oameni extrem de specializați, oameni cu studii superioare, cu doctorate, oameni care s-au implicat doar pentru a face bine. Și îmi place să spun că, la fel ca mine, nici ei nu au mai făcut politică niciodată, nu au făcut parte din niciun partid politic, așadar plecăm cu o echipă curată, onestă, de oameni sinceri, care sunt deschiși la idei, la dezbateri, la discuții constructive cu cetățenii și cred că totul va fi bine.

Care ar fi primele trei lucruri prioritare de realizat în orașul Victoria?

Lucruri ar fi mai multe, dar așa cum gândesc împreună cu echipa mea, o strategie pe termen lung, ar trebui în primul rând să avem condiții sănătoase pentru dezvoltarea unei economii. Ca o economie într-un oraș să funcționeze este nevoie de niște condiții de bază. În primul rând e nevoie de o infrastructură adecvată și aici mă refer nu neapărat la infrastructura rutieră, unde în ultima perioadă s-au mai făcut câteva investiții, mă refer la infrastructura care ține de canalizare, rețeaua de apă, salubritate, de curent, pentru că orașul Victoria beneficiază de un parc, un parc industrial care pe hărți figurează pe o suprafață de 5,5 ha și care la ora actuală este inutilizabil. Ca să putem să dezvoltăm niște condiții și să reușim să atragem ulterior niște investitori, trebuie să le creăm niște facilități. Aceste facilități nu pot fi create decât dacă există această infrastructură și dacă ulterior noi le oferim posibililor investitori și alte facilități. Pentru că dacă nu le dai o oportunitate de la început, e clar că nu vin în această zonă. Pe lângă crearea acestor condiții, eu aș vedea și un lucru esențial să încercăm să ne valorificăm potențialul atât industrial, cât și cel turistic al zonei. Ar trebui să ținem cont că în zonă există foarte mulți specialiști în industrie, în industria chimică, foarte mulți dintre ei fac naveta la Sibiu, alții în județul Brașov, și este foarte greu. Majoritatea ar dori să lucreze acasă. Iarăși o prioritate este depunerea de proiecte, mai ales că vine exercițiul financiar 2021-2027, cu noi axe și tot o prioritate trebuie sa fie și implicarea în  Microregiunea Țării Făgărașului, unde Victoria este parte, iar cu banii ce sunt alocați acestui program, orașul nostru ar putea lua avânt. E un tren pe care nu trebuie să îl pierdem.

Nu mai este mult și începe campania electorală. Credeți că va fi o campanie grea?

Da, după cum deja se preconizează, va fi o campanie grea, eu așa o văd. Ce pot spera este să fie o campanie corectă, sinceră, onestă, fără manipulare și fără atacuri personale. Din păcate, de multe ori ni s-a atras atenția că politica este murdară, că se întâmplă multe. Nefiind niciodată în politică, nu m-am izbit de aceste lucruri. Mă izbesc acum din nefericire, însă am mare încredere în comunitatea din Victoria, în oamenii simpli, oamenii de aici, oamenii cu care putem construi și dacă vom fi uniți vom reuși, împreună pentru Victoria.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *