Iluminat public reabilitat și modernizat, în tot Făgărașul

Una din problemele Făgărașului, rămase nerezolvate de ani de zile, este cea a iluminatului stradal. Autoritățile locale au căutat soluții pentru ca municipiul să nu mai fie împânzit de cabluri iar rețeaua de iluminat să fie extinsă și modernizată cu tehnologie LED. Una din soluțiile găsite a fost concesionarea iluminatului. Firma care a preluat acest serviciu a început deja modernizarea rețelei. Alte două proiecte vor duce la un iluminat de calitate, corespunzător anului 2020. Aseară, în plenul ședinței de consiliu local, a fost votat proiectul privind  participarea Municipiului Făgăraș în cadrul Programului pentru sprijinirea eficienței și gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public cu proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Făgăraș prin montare corpuri de iluminat cu LED și sistem de telegestiune”, program derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

consiliuPe lângă modernizarea realizată de firma care a preluat în concesiune iluminatul public local, complementar pentru a acoperi tot Făgărașul cu această modernizare mult așteptată, Primăria Făgăraș a căutat surse de finanțare nerambursabile pentru aceste lucrări.

„Pentru a moderniza și a extinde iluminatul public în Municipiul  Făgăraș avem diferite surse de finanțare. Un proiect deja a început în mai multe zone din Făgăraș,  alt proiect este în licitație iar pentru a îngloba toată modernizarea și extinderea iluminatului public în municipiu mai avem nevoie de o finanțare și am găsit această finanțare, prin Programul pentru sprijinirea eficienței și gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public, pentru a finaliza toată modernizarea iluminatului public. 

Dacă vorbim de acel contract de concesiune, pot să vă spun că au demarat lucrările. Pe strada Doamna Stanca au fost finalizate lucrările, au fost lucrări de introducere a rețelei în subteran și s-au montat stâlpi cu leduri performante și telegestiune. Acum, firma lucrează pe strada Negoiu, au început lucrările din partea de est a orașului spre centrul orașului. Fac lucrări de modernizare atât a rețelei, cât și de înlocuire stâlpi și lămpi. În plus, se implementează și sistemul de telegestiune. Acest sistem ne dă posibilitatea de a face o o economie mare în ceea ce privește consumul de energie electrică. De asemenea, pe o parte din proiectele europene avem și componente unde se modernizează iluminatul public și cel arhitectural în Municipiu Făgăraș“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Valoarea totală a proiectului “Modernizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Făgăraș prin montare corpuri de iluminat cu LED și sistem de telegestiune”  este de 1,112,862.48 lei (inclusiv TVA), din care 1,030,782.76 lei reprezintă cheltuieli eligibile, iar 82,079.72 lei cheltuieli neeligibile.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.