IPJ Braşov: Ce înseamnă carantina şi izolarea, potrivit legii

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind carantina şi izolarea, poliţiştii braşoveni îi informează pe cetăţeni asupra prevederilor acestui act normativ. Dacă, în ultimele săptămâni, forţele de ordine nu au avut instrumentele necesare luptei pentru prevenirea răspândirii epidemiei, de acum există o lege care reglementează situaţiile în care o persoană infectată poate fi izolată sau dusă în carantină: Legea nr. 136 din 18 iulie 2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, intrată în vigoare marţi, 21 iulie.
Carantina se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen. Măsura se impune în cazul persoanelor care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat şi în cazul celor care au intrat în contact direcct cu o persoană confirmată că infectată.
Persoanele care nu îşi pot asigura carantina la domiciliu şi cele care nu respecta regulile carantinării la domiciliu vor intra în carantină instituţionalizată.
În situaţia în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locaţia declarată de acestea, sau dacă încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul direcţiei de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi.
Persoana aflată în carantină nu poate părăsi locul în care se afla fără încuviinţarea medicului său a reprezentantului direcţiei de sănătate publică.
Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
Izolarea persoanelor se instituie cu acordul acestora, iar în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. În actul normativ sunt precizate şi categoriile de cetăţeni care sunt excluse de la aceste prevederi, precum şi măsurile care se iau în cazul minorilor.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.