DSP: Cele mai multe infecţii din Braşov au apărut în urma întrunirilor de familie sau în urma ieşirilor de gaşcă din weekend
Andrea Neculau, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, declarat pentru presa brașoveană că se aşteaptă ca în zilele următoare să externeze cel puţin 50 de pacienţi COVID asimtomatici sau cu simtome uşoare care să îşi continue tratamentul acasă. „Acest lucru ar însemna un balon de oxigen pentru noi, ca şi spaţii în spitale pentru cazurile noi”, a spus pentru bzb.ro, Neculau.
Braşovul are 459 de paturi COVID
„Dintr-o eroare, am anunţat că avem doar 430 de paturi, dar de fapt numărul acestora este de 459. La Spitalul de Boli Infecţioase avem 74 de paturi, la Pneumoftiziologie avem 79. 84 de paturi sunt la Neurologie şi Psihiatrie, 51 la Spitalul CFR, 31 la Sanatoriul de Nrvoze Predeal, 53 la Săcele (din care 17 sunt pentru copii), 7 la Rupea, 57 la Centrul Medical Maria din Sânpetru (din acestea, 23 sunt ocupate cu rezidenţii centrului, care au fost infectaţi), avem 15 paturi la Terapie Intensivă şi alte 8 paturi la Chirurgie la Spitalul din Sfântu Gheorghe, dar aici trimitem doar pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale”, a explicat sursa citată.
70 de decese în judeţ
Şefa DSP a spus că la Braşov au fost înregistrate 70 de decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2.
Se fac 20 – 30 de anchete epidemiologice pe zi cu doar doi epidemiologi
Un alt aspect al situaţiei crizei medicale din Braşov este lipsa epidemiologilor. „Nu avem decât doi medici epidemiologi în acest moment la DSP, am avea nevoie de trei ori mai mulţi. facem câte 20 – 30 de anchete epidemiologice cu doar doi medici. O anchetă epidemiologică durează în jur de două ore, este enorm de mult de muncă. Acum facem toţi anchete epidemiologice, chiar şi eu”. Neculau a precizat că în situaţia de urgenţă a avut parte de ajutorul medicilor epidemiologi de la spitalele braşovene, dar între timp acestea şi-au rechemat medicii, pentru că au nevoie de ei să îşi facă circuitele din spitale.
Majoritatea cazurilor noi au legătură cu o rudă sau cu un prieten cu care cei infectaţi s-au întâlnit recent. „Am observat că la ieşirile de grup din weekenduri se raportează foarte multe cazuri de îmbolnăvire, precum şi la întrunirile de familie. Nu am luat decizia de a introduce carantina în anumite comunităţi deoarece am preferat să le ţinem sub observaţie, iar acele focare nu s-au extins, nu au avut parte de o explozie”.
„Şi eu vreau să ies la o terasă sau să îmi îmbrăţişez familia”
Directoarea DSP îşi reproşează faptul că nu a reuşit să coreleze în timp real informaţiile obţinute din toate sursele şi că astfel anumite comunicări către public au fost trunchiate. „Am pus de la început acces pe o informare bună, avem şi un program bine pus la punct, doar că şi în acel program datele sunt introduse tot de oameni care mai fac erori în condiţiile de muncă din acest moment. Lumea crede că avem ceva de ascuns dacă nu comunicăm corect, dar nu este nimic de ascuns. Lucrăm într-un stres continuu şi avem foarte multe date de procesat şi decizii de luat”.
Andrea Neculau le recomandă braşovenilor să fie precauţi în continuare şi „rezilienţi”. „Şi eu îmi doresc să ies la o terasă, să îmi îmbrăţişez familia şi copiii. Le recomand să mai aibă răbdare pentru că, după cum se vede, numărul cazurilor va continua să crească. Să respecte recomandările de purtare a măştii şi de igienizare corectă”.
sursa:bzb.ro