Noile reguli în cabinetele stomatologice
În perioada stării de alertă, cabinetele stomatologice funcţionează după anumite reguli. Cele mai noi dispoziţii prevăd ca pregătirea listelor de pacienţi se face prin triaj telefonic. Astfel, fiecare pacient ştie exact la ce oră vine la cabinet şi cât stă, încât să nu se întâlnească acolo cu alţi pacienţi. Între pacienţi, cabinetele se dezinfectează, iar niciunul dintre aceştia nu poate aştepta mai mult de 15 minute în sala de aşteptare. Se vor respecta regulile de distanţare socială şi vor exista dispensere cu dezinfectanţi în cabinet.
Triajul dinaintea programării presupune şi întrebări legate despre simptomele de Covid-19, iar pacienţii cu simptome vor fi trataţi potrivit reglementarilor în vigoare. Dentistul trebuie să comunice pacientului să nu vină însoţit la cabinetul stomatologic, cu excepţia minorilor şi a pacienţilor cu nevoi speciale sau a pacienţilor foarte vârstnici. Însoţitorul se va supune aceloraşi reguli şi proceduri ca şi pacientul. Celor care intră în cabinet li se măsoară temperatura, iar celor care nu au mască li se oferă una. În cazul celor care au temperatură de cel puţin 37,3 grade Celsius, aceasta se va măsura încă o dată. Dacă a doua măsurătoare confirmă prima valoare, se va renunţa la programare, iar tratamentul va fi temporizat.
La intrarea în cabinet trebuie să existe un covoraş îmbibat cu dezinfectant, iar pacienţii trebuie să-şi poată dezinfecta mâinile.
Atât pacientul, cât şi eventualul însoţitor vor completa un chestionar epidemiologic, iar înainte şi după tratament aceştia vor purta mască. După fiecare pacient, dentistul trebuie să schimbe masca şi să dezinfecteze viziera sau ochelarii de protecţie. La final, se va realiza dezinfecţia completă a echipamentelor stomatologice (unitul stomatologic, aparatul de radiologie, corpuri de mobilier, scaune, lampă fotopolimerizabilă etc.) cu substanţe biocide cu efect virucid conform instrucţiunilor producătorului; durata acţiunii acestora, prescrisă de producător, trebuie respectată cu stricteţe. Se va realiza dezinfecţia, inclusiv a mânerelor uşilor şi a întrerupătoarelor, ultimele doar prin ştergere pentru a evita un posibil scurtcircuit. Sunt doar câteva dintre măsurile prevăzute pentru pacienţii obişnuiţi, iar în cazul celor suspecţi de Covid-19 există măsuri suplimentare care trebuie respectate de personalul medical.
SURSĂ: bzb.ro
Foto: OpiniaBuzau.ro