Ministerul de Interne a publicat propunerile de reguli pentru deplasarea în afara localității, după 15 mai

Ministerul de Interne a publicat principalele măsuri propuse pentru a intra în vigoare începând cu 15 mai, când România trece de la starea de urgență la starea de alertă. Printre ele, se regăsesc și cele pentru care persoanele se vor putea deplasa în afara localității. Astfel, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.
De asemenea, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă, în anumite condiții, pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Tot în anumite condiții, ar putea fi permise botezurile, cununiile sau înmormântările, cu participarea a maximum 16 persoane, dublându-se astfel numărul participanților.

Rămân, însă, interzise mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele sau orice alte întruniri în spații deschise, activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise. În plus, rămân închise restaurantele, mallurile și cafenelele.

Ministerul de Interne propune, totodată, menținerea măsurilor de suspendare a zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre și dinspre țările din zona roșie de risc epidemiologic pe durată determinată, potrivit dispozițiilor normelor internaționale aplicabile și de suspendare a transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru cursele efectuate către toate țările din zona ROȘIE de risc epidemiologic și din acestea către România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.