Cum vor fi încheiate mediile elevilor, pentru fiecare ciclu de învăţământ şi pentru fiecare situaţie în parte

Anul şcolar se va încheia în data de 12 iunie, fără ca elevii să se mai întoarcă în bănci, din cauza epidemiei de coronavirus. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că tezele pentru semetrul al doilea nu vor mai fi date, iar profesorii le vor încheia mediile elevilor cu notele existente. În acest sens, Ministerul Educaţiei a transmis profesorilor un document în care sunt explicate modalităţile de încheiere a situaţiilor şcolare, scrie bzb. ro.În circulara trimisă dascălilor din toată ţara şi făcută publică de edupedu.ro, experţii din Ministerul Educaţiei arată că sunt identificate patru situaţii în învăţământul primar, unde elevii sunt notaţi cu calificative şi cinci situaţii la gimnaziu şi liceu, unde elevii sunt evaluaţi cu note.
Învăţământul primar
Astfel, în învăţământul primar se continuă activităţile online, conform planificării activităţii de către unitatea de învăţământ până la data de 12 iunie.
Situaţia 1 – dacă elevul are cel puţin două calificative pe semestrul al II-lea, se încheie situaţia şcolară semestrială cu aceste calificative.
Situaţia 2: dacă elevul are doar un calificativ pe semestrul al II-lea se poate valorifica activitatea desfăşurată on-line.
Situaţia 3: dacă elevul are doar un calificativ pe semestrul al II-lea, dar, din diferite motive, nu a putut participa la cursurile on-line, al doilea calificativ va fi considerat calificativul care reprezintă media elevului din primul semestru.
Situaţia 4: dacă elevul nu are niciun calificativ în semestrul al II-lea, media anuală devine media semestrului I.
Ultimele două situaţii are în vedere, în special, elevi care nu au acces la internet şi astfel nu au putut participa la cursurile on-line ţinute de învăţător.
Învăţământul gimnazial şi liceal, postliceal şi profesional
În cazul elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal, postliceal şi profesional se continuă, de asemenea, activităţile on-line, conform planificării activităţii de către unitatea de învăţământ.
În cazul lor, Ministerul Educaţiei vorbeste despre cinci metode de a fi definitivată situaţia şcolară 2019-2020.
Situaţia 1: la fel ca şi la şcoala primară, dacă elevul are cel puţin două note pe semestrul al II-lea, se încheie media cu aceste note.
Situaţia 2: dacă elevul are doar o notă pe semestrul al II-lea se poate valorifica activitatea desfăşurată on-line, pentru a doua notă
Situaţia 3: dacă elevul are doar o notă pe semestrul al II-lea, dar nu se poate valorifica activitatea desfăşurată on-line, a doua notă va fi considerată nota care reprezintă media elevului din primul semestru.
Situaţia 4: dacă elevul nu are nicio notă în semestrul al II-lea media anuală devine media semestrului I.
Situaţia 5: în cazul în care un elev nu are medie de trecere pe primul semestru, respectiv media 5, atunci profesorul decide de comun acord cu elevul data la care acesta poate susţine o lucrare scrisă/proiect prin care să fie notat. Astfel, nota obţinută devine media anuală.
Când vor fi susţinute Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul
Elevii vor susţine Evaluarea Naţională începând din 15 iunie, în timp ce Bacalaureatul va marca o premieră – probele scrise vor avea loc înaintea celor de competenţă, urmând să înceapă în 22 iunie. La examene nu va fi dată materia de pe semestrul al doilea, pentru că nu toţi copiii au avut posibilitatea de a asista la lecţiile ţinute online.
Materia de pe semestrul al doilea de anul acesta va fi recuperată în anul şcolar viitor.
„Studenţii îşi vor continua învăţarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie de învăţământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea şi data susţinerii acestor examene”, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Al treilea set de modele de subiecte
Între timp, Ministerul Educaţiei a publicat trei seturi de modele de subiecte, atât pentru Evaluarea Naţională, cât şi pentru Bacalaureat. Ministerul Educaţiei face precizarea că ultimele teste publicate respectă modelul subiectului de examen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.