Duminica Învierii: Hristos a înviat!
Postul a încetat, dar roadele lui trebuie să fie păstrate şi continuate (Sfântul Ioan Gură de Aur). A încetat postul de bucate, nu şi cel de păcate! Toate roadele postului adunate laolaltă fac din omul credincios o icoană şi o candelă duhovnicească a sărbătorii Sfintelor Paşti. Cum se manifestă nivelul spiritual la care ne-am urcat? Simplu: printr-o viaţă cumpătată, o pace interioară adâncă şi o bucurie sfântă.
Toate aceste comori spirituale trebuie păstrate şi păzite cu grijă permanentă. Anul viitor începem Postul Mare de aici, de la nivelul la care l-am lăsat pe acesta. Ştiu o femeie straşnică de la ţară care îşi numără anii pe care i-a trăit în funcţie de câte zile de Paşti a apucat. Dă-ne, Doamne, ani frumoşi ca să demonstrăm că suntem născuţi din frumuseţea Ta!
Demnitatea unui creştin adevărat se vede şi din modalitatea în care reuşeşte să-şi astâmpere dispoziţia păcătoasă. Nimeni nu s-a născut sfânt, dar la sfinţenie ne este ţinta. Când spunem în Liturghie: „Sus să avem inimile!”, înseamnă că acolo e tot curajul creştin. Din an în an mai buni, mai frumoşi, mai înţelepţi, mai curajoşi, mai sinceri, mai adevăraţi. Asta e toată şcoala postului. Dar ca să ajungem până aici, am avut nevoie de abţinere de la alimente de provenienţă animală pentru a ne potoli animalitatea; am avut nevoie de fapte bune pentru a ne demonstra nouă înşine că nu suntem singuri în lumea asta, ci că avem nevoie unii de alţii…
Acestea sunt lucrurile la care am vrut să medităm împreună în această perioadă. Dacă am greşit cu ceva în acest serial duhovnicesc, iertaţi-mi nepotrivirile!
Fraţi creştini, „Sus să avem inimile!”, căci „Hristos a înviat!”
(Pr. Alexandru Socaciu – Veneţia de Jos)