Stăm acasă! Prevenția este cea mai eficientă metodă de limitare a răspândirii infecției cu coronavirus
Autoritățile le recomandă oamenilor să stea cât mai mult în casă, iar atunci când ies să păstreze distanța socială, pentru că prevenția este cea mai eficientă metodă de limitare a răspândirii infecției cu coronavirus. Și dacă în weekend străzile din Făgăraș erau destul de pustii, nu același lucru s-a întâmplat ieri. Prima zi a săptămânii a adus forfotă în tot orașul, în ciuda numeroaselor semnale de alarmă din partea autorităților și a măsurilor luate până acum și care spun că munca lor poate fi zădărnicită de nerespectarea acestor recomandări.
Reamintim că în Făgăraș au început să se ia măsuri serioase privind prevenția în contextul epidemiologic actual. Relațiile cu publicul în mod direct din cadrul instituțiilor au fost suspendate sau limitate. De asemenea, Primăria Făgăraș a impus măsuri de protecție în Piața Agroalimentară Făgăraș, împotriva răspândirii coronavirusului.
În plus, de luni noaptea a început și dezinfecția străzilor, trotuarelor, dar și a eurocontainerelor și platformelor pe care sunt amplasate acestea. Vezi programul AICI.
O altă măsură luată de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea nr. 4/16.03.2020 și în conformitate cu Decretul adoptat de președintele Klaus Iohannis, și care se aplică începând de marți, 17 martie, pe raza municipiului Făgăraș, a fost suspendarea activității persoanelor juridice prestatoare a următoarelor servicii: baruri, terase, cluburi, cazinouri, agenţii/case pariuri sportive, săli de sport/fitness.
De asemenea, se suspendă activitatea unităților de tip restaurante/pub-uri, acestea putând oferi doar servicii de tip catering (livrare la domiciliu).
Eforturi imense se fac și de către angajații DSP Brașov, Compartimentul Făgăraș, pentru limitarea răspândirii coronavirusului iar cel mai important lucru este monitorizarea și izolarea persoanelor din toată Țara Făgărașului, care vin din țări afectate de acest virus . Pe rețeaua de socializare, angajatele DSP, de la Făgăraș au transmis și un mesaj: „Eu sunt aici pentru tine, tu stai acasă!“
Cadrele medicale de asemenea recomandă făgărășenilor să nu intre în panică și să nu se prezinte imediat la Urgențe, unde pot infecta și alți oameni. Să se autoizoleze, să sune la medicul de familie și la Direcția de Sănătate Publică și să anunțe imediat de unde vin și dacă au unele simptome de boală.
„În cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus (tuse, febră, dificultăți în respirație) este important să nu vă deplasați la medic sau la spital/urgență. Primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați indicații. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră. În caz de urgență apelați 112.
Dacă aveți simptome specifice, efectuarea unui test pentru coronavirus nu este obligatorie și nici urgentă. Decizia de a efectua acest test aparține medicilor de specialitate în funcție de specificul fiecărui caz în parte.
Evitați contactul cu alte persoane pentru a nu le expune la riscul de infectare. Transmiterea infecției de la persoane asimptomatice este posibilă.“, se arată într-un comunicat la Ministerului Sănătății.
De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate și externate (15 din spitalul din Timișoara și unul de la București).
În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.Până în prezent, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.În perioada 16 martie, ora 08.00 – 17 martie, ora 08.00, au fost înregistrate 1349 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6187 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.Începând de ieri, odată cu declararea stării de urgență, la nivel național au acționat aproximativ 28.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri, jandarmi și polițiști de frontieră.Astfel, doar în ultimele 24 de ore, pompierii și personalul SMURD au efectuat 42 misiuni de transport pentru 153 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară.
Pentru răspunsul la celelalte urgențe medicale sunt asigurate în medie de aproximativ 390 echipaje SMURD, însumând 42 autospeciale pentru transport victime multiple, 340 ambulanțe de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă, respectiv 7 autospeciale neonatologie. În total, în misiunile curente au fost angrenați peste 5000 de pompieri.
De asemenea, au fost angrenați în misiuni specifice, ordonate de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, peste 10.000 de polițiști, 4.500 de polițiști de frontieră și peste 7.000 de jandarmi.La acest moment, pentru eficientizarea activităților de combatere a efectelor COVID-19 (coronavirus), au fost instalate 162 de corturi. Acestea sunt destinate triajului medical, fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, respectiv asigurării solicitărilor pentru suplimentarea spațiilor de carantină.Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp, potrivit ultimei informări făcută de Grupul de Comunicare Strategică.
Degeaba fac autoritatile tot posibilul ca pandemia sa nu faca ravagii,daca oamenii nu inteleg,tot orasul este plin de pensionari la magazine si la institutiile care nu s-au inchis banci,magazine de haine,etc.Cred ca doar cu politia si nici atunci…