Făgărășenii, interesați de proiectul pentru reabilitarea blocurilor cu fonduri europene
Primăria Făgăraș intenționează să depună încă un proiect pentru eficientizarea energetică a blocurilor din municipiu. În acest sens a fost organizată miercuri, 26 februarie, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș o întâlnire cu făgărășenii și în special cu reprezentanții asociațiilor de locatari și proprietari din municipiu nostru.
Pentru ca blocurile din municipiul nostru să fie reabilitate cu fonduri europene, există din nou o oportunitate în urma deschiderii unui alt apel de proiecte, în baza ordinului de ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (nr. 1083/04.02.2020). Și pentru a primi informațiile necesare despre acest program, Primăria Făgăraș a organizat o întâlnire cu făgărășenii, întâlnire care s-a dovedit a fi una de succes. Sala de ședințe din Primăria Făgăraș a fost neîncăpătoare pentru zecile de făgărășeni prezenți, în special reprezentanți ai asociațiilor de locatari, interesați să acceseze aceste fonduri europene.
„Am urmărit interesul cetățenilor pentru astfel de programe de reabilitare energetică, am văzut că s-a deschis un nou apel pe această linie de finanțare și atunci am invitat președinții asociațiilor de proprietari la o ședință de informare. Procentele s-au păstrat, sunt aceleași ca și pe apelul numărul 2: 60% sunt fonduri europene, 40% contribuția asociației de proprietari împreună cu Primăria Făgăraș. Primăria suportă 15%, asociația 25% din costurile lucrărilor. Pe apelul trecut, din 10 asociații care au fost prezente, am mers mai departe cu patru blocuri care sunt acum în implementare, se derulează procedura de achiziție a lucrărilor“, ne-a spus Laura Mihaiu, manager de proiect.
„Am rămas surprins și mă bucur foarte tare că sunt făgărășenii interesați pentru a intra în acest program de reabilitare a blocurilor. Vorbim de „Eficientizarea energetică“. Așa cum am spus și în sesiunea trecută, când am depus cererea de finanțare și am semnat contracte pentru cele patru blocuri, Primăria se implică și finanțează partea pe care trebuie să o plătească proprietarul iar acesta o plătește în cinci ani de zile Primăriei. Sunt niște fonduri pe care merită să le accesăm, pentru a ne schimba arhitectura blocurilor, în principiu, dar scopul acestor fonduri este de a eficientiza energetic clădirile și de a cheltui cât mai puțini bani atât pentru energie termică, cât și pentru energie electrică. Astăzi am văzut că făgărășenii sunt interesați iar eu cred că în următoarea perioadă vom avea în cererea de finanțare cel puțin 10 blocuri care vor fi reabilitate energetic în Făgăraș, prin această finanțare“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
Prin acest program, cea mai mare parte a cheltuielilor este suportată din fonduri europene(60%). Primăria Făgăraș va contribui cu 15% din totalul cheltuielilor iar proprietarul cu 25%. Așa cum s-a specificat în cadrul întâlnirii Primăria va achita și partea ce revine proprietarului, urmând ca în decurs de cinci ani, proprietarul să achite eșalonat cheltuiala ce îi revine Primăriei Făgăraș. Costurile pentru eficientizarea unui bloc sunt diferențiate, în funcție de necesități și suprafața calculată. De exemplu, pentru blocul 51 de pe strada Teiului, unde s-a obținut finanțare în sesiunea trecută, pentru un apartament, un cost estimativ care îi revine proprietarului este de 11.000 lei, în acest preț fiind incluse toate lucrările. Proprietarii de acolo vor rambursa această sumă pe parcursul a cinci ani.
„Programul pentru eficientizarea energetică a locuințelor este bun. Ar fi bine să fie accesat de cei interesați, să fie explicat bine asociațiilor de proprietari. Acum nu se știe exact cât vor plăti oamenii, dar eu zic că a plăti un bloc întreg să-l izolezi, cu 20 de apartamente, este una și să ai o susține din partea Primăriei, prin accesarea de programe, de fonduri europene, este foarte ok. Ar trebui să fim receptivi la acest tip de programe“, ne-a spus Adrian Vegheș, președ. Asociației Septembrie 2006.
„Mi se pare bun programul, dar probabil că nu toți locatarii o să fie de acord. Mulți au geamuri termopan, au izolația făcută. M-au solicitat să vin la ședință și să vedem ce putem face“, ne-a spus reprezentantul Asociației „Doamna Stanca“
Blocurile vor beneficia de izolarea termică a pereților exteriori, a zonei de intrare în scară, a ferestrelor, a soclului, a planșeului peste subsol, bordarea cu fâșii de vată minerală bazaltică rigidă a planșeelor, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, înlocuirea tâmplăriei exterioare, închiderea balcoanelor și a logiilor precum și dotarea instalațiilor cu corpuri noi de iluminat pe baza de senzor de mișcare.
The specified slider is trashed.