Noul Serviciu Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat, funcțional de la 1 martie. Sunt șanse să dispară și „taxa pe țeavă“
După ce societatea Ecoterm a intrat în faliment, soluția găsită de autoritățile locale pentru ca făgărășenii racordați la sistemul centralizat de energie termică, în jur de 1500 de locuințe, dar și instituțiile din Făgăraș, să nu rămână fără apă caldă și căldură, a fost înființarea unui serviciu în cadrul Primăriei Făgăraș care să preia și să gestioneze această activitate. Acest serviciu a fost înființat la sfârșitul anului trecut iar din ianuarie are și un director, în urma concursului organizat. Este vorba de Ciprian Țețiu.
Însă până ca acest serviciu să funcționeze în mod corespunzător este nevoie de mai mulți pași de parcurs. Unul din aceștia este stabilirea prețului la gigacalorie. În acest sens, ieri la Primăria Făgăraș a avut loc o dezbatere publică privind stabilirea de principiu a prețului local pentru serviciul de alimentare cu energie termică produsă centralizat, exclusiv energia termică produsă în cogenerare, furnizată/prestată beneficiarilor de către Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Făgăraș.
De asemenea, astăzi, consilierii locali s-au întâlnit în ședință extraordinară și au votat aprobarea rezilierii Contractului de delegare a gestiunii Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Făgăraș nr.24.049/28.10.2011, încheiat cu S.C. ECOTERM S.A. Făgăraș și preluarea bunurilor de retur și a documentelor tehnico-economice aferente ce compun sistemul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Făgăraș. De asemenea, pe ordinea de zi au mai fost proiectele privind darea în administrare a Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat inclusiv a infrastructurii tehnico-edilitară specifică aferentă sistemului de alimentare cu energie termică al Municipiul Făgăraș către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat în Municipiul Făgăraș, precum și proiectul de hotărâre privind stabilirea de principiu a prețului local pentru Serviciul de alimentare centralizată cu energie termică furnizat/prestat utilizatorilor de către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat din Municipiul Făgăraș.
„Așa cum s-a preconizat Ecotermul a intrat în faliment. Noi ne-am pregătit, ne-am făcut serviciu, am făcut și dezbaterea publică, am alocat și bugetul și ajungând în acest punct este îmbucurător pentru noi că suntem pregătiți pentru a furniza în continuare agent termic populației, persoanelor juridice, instituțiilor publice, spitalului, unității militare, școlilor. Nu cred că exista cale de întoarcere, de a nu ajunge în punctul acesta, după cum a funcționat Ecotermul în ultima perioadă. Așa cum am spus și consilierilor, acum este în mâna noastră, ca această activitate să fie făcută conform unei prestări de serviciu corecte, să furnizam apă caldă și căldură tuturor beneficiarilor, iar cei care nu mai sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, aceștia să nu mai plătească acea pierdere, acea taxă pe țeavă. Acum, cu acest serviciu avem cadru legal ca autoritatea publică prin legislativ și executiv, să aprobăm acel buget, să acopere acel preț și să acopere acele pierderi tehnologice de care se face vorbire în acel ordin. În concluzie, dacă Consiliul Local aprobă bugetul alocat sistemului de termie, dispare taxa pe țeavă“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
Prețul per gigacalorie nu a mai fost actualizat și avizat din anul 2012, fiind de atunci și până acum de 245 lei/gigacalorie pentru populație și de 290 lei pentru instituții. În urma notei de fundamentare a prețului făcută de reprezentanții serviciului, ținând cont de creșterile prețurilor la materiile prime, dar și pentru toate celelalte cheltuieli, prețul rezultat la gigacalorie este de 564 lei. Acest preț va trebui să fie avizat de ANRE și apoi din nou de Consiliul Local. Totuși, populația nu va plăti nimic în plus, diferența fiind suportată din bugetul local, prin subvenționare. În schimb, instituțiile publice vor plăti prețul întreg.
„Am propus spre avizare noua fundamentare de preț, ținând cont de diferențele de preț la materiile prime din 2012 și până astăzi, la gaz, energie electrică, la apă, salarizarea personalului. Toate aceste cheltuieli au intrat în componenta prețului, care s-a propus spre avizare la 564 lei, urmând procedura să treacă spre avizarea finală la ANRE, după care să propunem din nou Consiliului Local, prețul local de facturare, pentru furnizarea agentului termic în Făgăraș. Populația va plăti același preț pe care îl plătește și în momentul de față, aducă 245 lei/ gigacalorie iar instituțiile vor plăti prețul pe care în final îl vom avea avizat de organismul de verificare, adică prețul întreg, nesubvenționat“, ne-a declarat Ciprian Țețiu, directorul Serviciului de Termoficare din Făgăraș.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, s-a aprobat și proiectul de hotărâre privind continuarea activității pentru salariații S.C. ECOTERM S.A. Făgăraș prin preluarea de către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat în Municipiul Făgăraș.