Coronavirus. Măsuri de protecție luate la Spitalul din Făgăraș

„Având în vedere contextul epidemiologic actual, cu evoluția epidemică a infecției cu Coronavirus (COVID-19) din alte țări din Europa (în special Italia), Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș a luat toate măsurile care se impun, în conformitate cu Metodologia de supraveghere a infecției, transmisă de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Spitalul Municipal Făgăraș dispune de echipamente de protecție (măști, mânuși de unică folosință, combinezoane) și produse biocide (antiseptice și dezinfectante) în cantități suficiente și a fost prelucrată metodologia cu personalul sanitar din cadrul UPU. De asemenea, programul de vizitare a pacienților a fost redus la o oră pe zi, în intervalul 15.00-16.00, iar aparținătorilor nu le este permis accesul în secții.

Precizez că până în acest moment, la Compartimentul de Primiri Urgențe al unității sanitare nu s-a prezentat nici o persoană cu suspiciune de infecție cu coronavirus!

Pentru informarea populației, conform Ministerului Sănătății, menționez că sunt 10 elemente comportamentale care trebuie urmate:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimină virusul.

  1. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

  1. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, așadar evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se în tot corpul.

  1. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

  1. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

  1. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande!

  1. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recenta în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă, printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

 

  1. Produsele fabricate în CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun niciunui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

  1. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantina din Europa, de mai puțin de 14 zile, sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informațiile necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați bine mâinile.

  1. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

 

Recomandări pentru călători:

Evitați orice călătorie în oricare din zonele afectate! Dacă deplasarea este imperios necesară, evitați contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, respectați o bună igienă a mâinilor și a alimentelor.

Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse, febră, dureri de gât, scurtarea respirației) care revin din cel puțin una din zonele afectate, sunt sfătuiți să își pună masca pe nas și gură, să sune la 112 și să se adreseze secției/spitalului de boli infecțioase cele mai apropiate, unde să menționeze medicului infecționist istoricul călătoriei.“, a transmis managerul Spitalului Municipal Făgăraș, dr. Mihaela Pandrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.