„Este pentru prima dată când există certitudinea că se va realiza această ocolitoare, cu documente doveditoare. Nu sunt doar declarații publice sau politice“

Realizarea variantei rutiere de ocolire a Făgărașului a fost și este un subiect mult discutat și mult așteptat de făgărășeni. De ani de zile s-a tot promis că municipiul va avea această ocolitoare, însă până nu demult nu s-a făcut nimic concret, deși în urmă cu 14 ani acest sector de drum a fost preluat în proprietatea Ministerului Transporturilor, pentru a fi modernizat. Anii au trecut, dar drumul a rămas ca în 1989, atunci când au fost oprite lucrările la această investiție. Acum însă, după mai bine de trei ani de muncă la acest proiect, lucrurile par să intre în linie dreaptă. Primăria Făgăraș a găsit sursa de finanțare și după procedura birocratică, ieri a venit vestea cea bună: Guvernul a adoptat proiectul prin care acest sector de drum va trece din nou în proprietatea Făgărașului. Astăzi, primarul Făgărașului a susținut o conferință de presă, în care a reamintit toți pașii făcuți în ultimii ani, pentru îndeplinirea acestei investiții mult așteptate de făgărășeni.

Sunt mai bine de 30 de ani de când a început construcția variantei ocolitoare a Făgărașului, cea care ocolește orașul prin partea de nord, fiind paralelă cu râul Olt. Construcția acestui drum a început din 1987 , însă evenimentele din 1989 au oprit această investiție și de atunci nu s-a mai realizat nimic, în ciuda nenumăratelor cereri ale făgărășenilor, disperați de „cutremurele“ produse de trecerea autocamioanelor prin mijlocul municipiului. În anul 2000, prin HGR 540, ocolitoarea devine DJ 104L, iar în anul 2006, prin HG 999, acest sector de drum a fost preluat din domeniul public al Municipiului Făgăraș și din administrarea Consiliului Local, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în vederea realizării de către CNAIR a lucrărilor de amenajare a drumului. Și pentru că astfel de lucrări au fost doar promisiuni și de atâția ani nu s-a realizat nimic, planul administrației publice locale a fost de a prelua din nou  acest drum pentru a-l realiza în regie proprie. În acest sens, s-a contractat chiar și un împrumut bancar. Însă, un impediment în deschiderea șantierului pe acest sector de drum a fost birocrația legată de trecerea acestui imobil înapoi în proprietatea Făgărașului.

Ieri s-a întâmplat un eveniment fericit pentru noi. Munca pe care am depus-o în anii aceștia a dat roade și aș vrea să explic în detaliu pașii pe care i-au făcut Primăria Făgăraș și factorii politici, pentru ca visul făgărășenilor, de a realiza varianta ocolitoare a municipiului Făgăraș, să devină realitate. La sfârșitul anului 2016, am început să elaborăm primele documente pentru a avea ocolitoarea în proprietate și a avea pârghia ca noi, Primăria Făgăraș, să putem investi banii și să modernizăm ocolitoarea municipiului. Am avut o dezbatere publică cu cetățenii la Casa de Cultură și atunci am pus în discuție modalitatea de finanțare și de execuție a variantei ocolitoare a orașului. Am explicat atunci că nu există finanțare cu fonduri nerambursabile pentru variantele ocolitoare ale municipiilor și a trebuit să facem un efort să scoatem la licitație un împrumut  ca  să realizăm această ocolitoare. Cetățenii au fost de acord, consilierii locali au fost de acord, bineînțeles că nu toți, dar va veni timpul să-i nominalizăm și pe aceștia. Am luat acel împrumut cu niște caracteristici foarte benefice pentru Primăria Făgăraș. Dacă vă aduceți aminte am și reeșalonat creditul pe care l-a avut Primăria Făgăraș pentru stadion, cu niște economii foarte mari“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

În același timp, Primăria Făgăraș a făcut solicitarea ca această ocolitoare să revină în patrimoniul municipalității, pentru a o putea moderniza.

„După ce am făcut noi intabulările necesare, deși Ministerul  Transporturilor trebuia să le facă, am pornit avizările, începând cu Ministerul Transporturilor și am ajuns în faza de avizare la Ministerul Justiției. După cum știți, anul trecut, Guvernul PSD a căzut, ulterior a trebuit să reluăm toată procedura. A venit Guvernul PNL, am reluat toată procedura. Chiar înainte de căderea Guvernului, am fost la domnul  prim-ministru împreună cu deputatul de Făgăraș, Mara Mareș, am discutat acest aspect și mi-a spus că Hotărârea de Guvern va fi dată. I-am explicat în detaliu ce înseamnă ca această variantă ocolitoare să nu fie realizată, fiind în pericol să pierdem în paralel două proiecte foarte mari, tot de infrastructură, în valoare totală de aproape 20 milioane de euro. Mi s-a spus clar că Guvernul va da această hotărâre, ceea ce s-a și întâmplat ieri“, a mai spus primarul Făgărașului.

În cadrul conferinței, primarul a ținut să mulțumească întregii echipe din administrația locală, dar și tuturor celor care au muncit și susținut acest proiect.

„În toată această perioadă, de trei ani și jumătate, am avut ajutorul atât al Guvernului PSD, cât și ajutorul Guvernului PNL. Perioada de când am solicitat, din 2016 până când căzut Guvernul PSD, a fost de aproximativ doi ani și jumătate, iar perioada de când a început procedura cu noul Guvern a fost de trei luni și jumătate. La toată această documentație nu am lucrat doar eu și nu sunt doar eu cel care a avut succes. Vreau să nominalizez și echipa din primărie. Vorbim de juridic, secretar, arhitect -șef, Compartimentul Agricol, Compartimentul Economic, Compartiment Proiecte, deci a fost o muncă titanică de a modifica toate documentele cerute de ministere și de a reveni de fiecare dată în Consiliul Local, consiliu care a fost foarte deschis în acest sens. Am avut și ajutorul  celor de la CNAIR București, celor de la CNAIR Brașov și care au înțeles că făgărășenii au nevoie de această ocolitoare. Mai mult, au înțeles faptul că municipalitatea vrea să investească și să modernizeze această ocolitoare, ulterior conform legii, predând varianta ocolitoare Ministerului Transportului, pentru că așa spune legea ca un drum național nu poate fi întrerupt. Adică noi o să facem această investiție iar ei o să o folosească în continuare, dar pentru noi este benefic pentru că vom scoate traficul greu din oraș. 30 de ani au fost suficienți pentru a ne da seama  că este nevoie urgentă ca această variantă ocolitoare să fie modernizată, chiar și din banii noștri. Este pentru prima dată când există certitudinea că această ocolitoare se va realiza , cu documente doveditoare. Nu sunt doar declarații publice sau politice.

Investiția se va întinde pe o perioadă mai lungă,  după cum știți s-au dat și niște acte normative prin care municipalitățile au posibilitatea să acceseze fonduri europene, pentru aceste investiții, iar noi vom merge cu procedura înainte și când se va deschide acea sesiune, vom depune cerere de finanțare și vom primi bani europeni“, a mai spus primarul.

Primarul susține că faptul că este independent, neafiliat politic, a fost cheia succesului.

Cred că dacă eram afiliat politic, nici în momentul de față nu eram în acest stadiu cu ocolitoarea. Din calitatea de independent, împreună cu echipa extraordinară pe care am format-o, de exemplu, consilierul onorific Mariana Cîju, am convins autoritățile că proiectele pe care noi le depunem, atât pentru municipiul Făgăraș, cât și pentru Microregiunea Țării Făgărașului, sunt proiecte de dezvoltare economică, nu sunt proiecte politice. Cred că este un avantaj că suntem independenți și vreau să subliniez că echipa care mă susține a făcut ca acest proiect să aibă succes“, ne-a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Deși, la nivel înalt, primarul susține că a fost ajutat, nu același lucru îl poate spune despre anumiți parlamentari ai zonei noastre.

Dacă vorbim de liderii politici locali, așa cum am spus, am fost însoțit de deputatul Mara Mareș, la domnul premier Ludovic Orban. Dacă vorbim de deputați sau senatori, noi avem trei: deputata Mara Mareș, deputatul Mihai Popa și senatorul Daniel Zamfir. În celălalt Guvern, nu am fost însoțit de niciunul din acești parlamentari, ci împreună cu doamna Mariana Cîju, am bătut pe la ușile ministerelor și Guvernului, dar am simțit că ceilalți parlamentari, deputatul Mihai Popa și senatorul Daniel Zamfir, ne-au pus piedici. Ei nu au vrut ca acest lucru să se întâmple în Făgăraș și asta este și explicația pentru că a durat atât de mult procedura de transfer a ocolitoarei Municipiului Făgăraș“, a mai declarat primarul în conferința de presă.

Urmează ca în 30 de zile să aibă loc predarea-primirea acestui sector de drum, urmând ca administrația locală să actualizeze toată documentația necesară, pentru a fi scoase la licitație execuția și proiectarea lucrării. Toată această procedură trebuie urgentată, pentru că în acest an, este planificată tragerea sumei de 14 milioane de lei pentru această investiție. Realizarea acestei investiții se poate întinde până la patru ani, mai ales din cauza procedurilor de licitații, contestații.

Să nu uităm că există firme de construcții care sunt afiliate politic. Nu vine un politician să blocheze direct lucrarea, dar trimit firme la licitație, firme afiliate politic și după ce se desemnează constructorul, în funcție de interesul politic, pe lângă cel economic, acele firme fac contestații, merg în instanță și pentru o perioadă blochează acele licitații“, a mai adăugat primarul.

Am susținut astăzi o conferință de presă cu privire la Hotărârea de Guvern dată în ședința de ieri, HG prin care ocolitoarea Făgărașului a revenit în proprietatea municipalității. Am explicat jurnaliștilor făgărășeni cine a făcut munca titanică din spatele acestui proiect așteptat de noi toți de mai bine de 20 de ani.De asemenea, i-am nominalizat pe cei care mi-au fost alături și pe cei care am simțit că-mi pun piedici pe parcursul acestui demers. Trecerea acestui drum în proprietatea municipalității este un pas extrem de important în îndeplinirea marelui vis al nostru: ocolitoarea Făgărașului.

Publicată de Gheorghe Sucaciu pe Vineri, 14 februarie 2020

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.