Investiții de peste 7,5 de milioane de lei, realizate la școlile din Făgăraș. Alte 20 de milioane de lei, pregătite pentru modernizare

Primăria Făgăraș a investit permanent în unitățile de învățământ – atât din bugetul local, cât și din fonduri externe, sistemul educațional fiind o prioritate.

În perioada 2016 – 2019, din bugetul local a fost alocată suma totală de 7.739.761 de lei, pentru modernizarea liceelor, școlilor, grădinițelor și creșelor, dar și pentru lucrări de reparații/întreținere a acestora:

  • anul 2016 – 3.353.227 lei (peste 22% din bugetul de dezvoltare);
  • anul 2017 – 3.723.773 lei (aproape 22% din bugetul de dezvoltare);
  • anul 2018 – 476.408 lei + lucrări în regim propriu, pentru diminuarea cheltuielilor (aproximativ 10% din bugetul de dezvoltare);
  • anul 2019 – 586.115 lei + lucrări în regim propriu, pentru diminuarea cheltuielilor (aproximativ 13% din bugetul de dezvoltare).

Printre cele mai importante proiecte finalizate se numără:

  • internatul Colegiului „Aurel Vijoli”, destinat elevilor de la învățământul profesional, funcțional începând din anul 2018;
  • reabilitarea fostului internat al Colegiului Național „Radu Negru”, unde funcționează în prezent clasele I-IV ale Școlii Gimnaziale nr. 1;
  • lucrări de reparații la fațadele Liceului Teologic Ortodox „Constantin Brâncoveanu” și Grădiniței „Voinicelul”;
  • Lucrări de reparații la hidorizolația clădirilor în care funcționează: Secția Germană a Colegiului Național „Doamna Stanca”, Grădinița „Pinochio” și Grădinița „Voinicelul”.

În plus, în prezent sunt executate lucrări de modernizare a sălii de sport a Colegiului Național „Radu Negru”, în valoare totală de 368.271,32 lei (fără TVA).

Pe lângă investițiile din bugetul local, au fost obținute și fonduri externe. În primăvara acestui an, vor demara lucrările de construcție a sălii de sport de la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”. În decembrie 2019, Compania Națională de Investiții și constructorul au semnat contractul cu o valoare estimată de 7,7 milioane de lei (cu TVA).

Tot în primăvara acestui an, vor demara lucrările pentru construirea unei grădinițe cu program normal. Primăria Făgăraș a predat amplasamentul, în decembrie 2019, pentru realizarea investiției de 2 milioane de lei. Fondurile au fost obținute în urma parteneriatului încheiat de municipalitate cu Ministerul Educației Naționale, prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare și Universitare.

 

Mai mult, la Școala Gimnazială nr. 7 (Colegiul Național Doamna Stanca) sunt prevăzute lucrări de consolidare și reabilitare în valoare de aproape 10 milioane de lei. Clădirea va fi extinsă cu încă un etaj, unde vor funcționa 5 laboratoare (fizică, chimie, informatică, științele naturii și limbi străine), dotate și utilate corespunzător. Proiectul mai prevede o nouă sală de sport, dar și un lift exterior pentru persoanele cu dizabilități. Contractul pentru proiectul integrat prin care municipalitatea investește fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea acestei şcoli, a fost semnat anul trecut la sediul ADR Centru din Alba Iulia.

De asemenea, fostul internat al Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea” va fi reabilitat, astfel încât să recapete destinația inițială: cazarea elevilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.