Elevii vor circula gratuit cu autobuzul, doar pe baza carnetului de note vizat

Începând cu anul şcolar 2020-2021, elevii vor circula gratuit cu transportul public din oraş pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară, după cum a anunţat Ministerul Educaţiei. Decizia a fost luată după o şedinţă la sediul ministerului la care au participat ministrul Dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
La finalul aceleiaşi întâlniri, Ministerul Educaţiei a precizat că va modifica Legea educaţiei, prin Ordonanţă de Urgenţă, după ce Curtea Constituţională a decis că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituţională, deoarece creează o diferenţă de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament şi elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.
Pentru obţinerea gratuităţii transportului elevilor pe mijloacele de transport în comun rutiere, Ministerul spune că va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport „şi să prevadă noi tarife maximale”.
În prezent, la Braşov, elevii plătesc 15 lei pentru un abonament, restul de 70 de lei până la preţul standard fiind suportaţi de către Primăria Braşov. Conform HCL Braşov nr. 734/2018, republicată conform HCL Braşov nr. 625 /2019, începând cu data de 1 octombrie 2019 preşcolarii cu vârsta de peste 5 ani din învăţământul preşcolar şi elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat, şcolarizaţi în instituţiile de învăţământ din Municipiul Braşov, beneficiază pe tot parcursul anului calendaristic de „Abonamente lunare toate liniile cu reducere pentru elevi”, pe mijloacele de transport public local de călători RATBV SA, pe raza Municipiului Braşov, cu exceptia Liniei 20 Expres – Poiana Braşov. La această facilitate se adaugă şi liniile speciale pentru transport elevi.

The specified slider is trashed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.