Atenție la metodele „Pomana“ și „Bijuteria“

foto: Stirile ProTV

Perioada sărbătorilor de iarnă este propice infractorilor, care, profitând de naivitatea cetățenilor,  ajung să îi deposedeze pe aceștia de bani sau bunuri, recurgând la diverse metode.

Astfel, infractorii opresc pe stradă persoane (de obicei în vârstă) sub pretextul de a le oferi pomană  bijuterii din aur, cerând la schimb bijuteriile pe care victima le poartă (”Metoda Bijuteria”).

Infractorul convinge victima să îi înmâneze bijuteriile, apoi îi dă un șervețel în care susține că sunt bijuterii din aur mai valoroase, dar va trebui să verifice conținutul pachetului abia după ce ajunge acasă, pentru că altfel metoda de pomenire nu funcționează.

Bineînțeles că victimele, dacă dau crezare infractorilor, vor deschide ulterior pachetul și vor constata că în interior nu sunt decât monede sau bijuterii/obiecte fără valoare.

O variantă a metodei presupune că infractorul abordează victimele și, sub pretextul că are nevoie de bani, înmânează  bijuterii din metal de culoare galbenă despre care susține că este aur, primind în schimb diverse sume sub formă de împrumut.

O altă metodă de înșelăciune folosită este ”Metoda Pomana”, care presupune că infractorii  pătrund în casele victimelor  (de obicei în vârstă),  sub pretextul că doresc să ofere bunuri și produse de pomană și,  profitând de neatenția acestora, sustrag diverse bunuri și bani din locuințele acestora.

Infractorul pătrunde în locuință însoțit de o altă persoană-complicele care ține de vorbă victima, în timp ce el caută și sustrage sumele de bani pe care le găsește (în dulapuri, în poșete/genți lăsate în cuierul din holul locuinței, în vitrine, etc ) .

Pentru prevenirea acestui tip de înșelăciuni, Inspectoratul de Poliție al Județului Brașov continuă activitățile de informare și conștientizare a populației și recomandă cetățenilor:

  • Nu permiteți accesul în locuință persoanelor care, sub diverse pretexte, vor să ofere diverse alimente sau bunuri de pomană;
  • Nu dați curs solicitărilor venite din partea necunoscuților de a le înmâna diverse bunuri sau bani, în schimbul altor ”pachete” la schimb pe care vă solicită să le deschideți ulterior ;
  • Refuzați orice negociere care implică schimbul unor sume de bani/obiecte de valoare, indiferent de pretext ;
  • Evitați să purtați discuții referitoare la programul dvs, persoanele cu care locuiți, dacă sunteți singur/ă, etc
  • În cazul în care sunteți păgubit/ă sau bănuiți că anumite persoane se folosesc de această metodă pentru a pătrunde în locuință, sunați la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiți.

Rețineți semnalmentele infractorilor și comunicați-le polițiștilor, urmați procedura legală în situaţii de acest gen.

The specified slider is trashed.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.