Carne proaspătă direct de la crescătorii de animale. Făgărașul, prima localitate care înființează un centru destinat comercializării animalelor tăiate

Autoritățile locale din Municipiul Făgăraș vor să înființeze un centru prin care să-i susțină pe micii fermieri, dar și să ofere posibilitate cumpărătorilor din orașul nostru și zonă, de a achiziționa carne provenită de la animalele crescute în gospodărie. În acest sens, pe Șoseaua Hurezului, lângă târgul de animale și produse agricole, se lucrează intens , pentru ca în cel mai scurt timp, un centru autorizat, destinat tăierii și comercializării cărnii să fie deschis. Deja, Primăria Făgăraș a amenajat și achiziționat un incinerator, un abator mobil container cu rulotă comercială și tot ce este necesar pentru ca acest centru să-și deschidă porțile.

Vom deschide un punct autorizat pentru tăierea animalelor: miei, porci, viței până la 300 de kg.  În bugetul de anul acesta, dacă vă aduceți aminte, am prevăzut o investiție de modernizare a Târgului de animale, printr-un abator mobil, un incinerator , fosă septică autorizată, pentru a putea în continuare să autorizăm acel spațiu, pentru ca toți crescătorii de animale din jurul Făgărașului și Făgăraș, să vină să-și valorifice produsele acolo. De asemenea, cetățenii din Făgăraș au posibilitatea ca în fiecare săptămână să vină să cumpere produse crescute în gospodării, produse bune, bio și care nu provin de la animale crescute intensiv. “, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Potrivit edilului-șef al orașului, se pare că Făgărașul este prima unitate administrativ teritorială care vrea să pună în practică un astfel de concept, singurele existente de acest fel, fiind private. Însă, pentru ca acest centru să funcționeze, mai este încă nevoie de câțiva pași.

Astăzi am completat contractul de locație la societatea Piețe, Târguri și Oboare, prin darea acelui abator și a spațiului unde își desfășoară activitatea. Mâine, directorul societății, merge la DSVSA pentru a se autoriza și în funcție de acea autorizație, noi o să dăm drumul la acel spațiu. SC Piețe, Târguri și Oboare va avea un contract cu concesionarul veterinar al Municipiului Făgăraș, va avea un contract cu doi măcelari iar producătorii vin acolo cu animalele, făgărășenii cumpără animalul și au posibilitatea să-l taie la fața locului, așa cum prevăd normele europene. Din câte știu, nu cred că mai există în țară asemenea practici, dar ne-am preocupat ca producătorii, crescătorii de animale, să aibă posibilitatea să-și vândă produsele iar populația Municipiului Făgăraș să aibă posibilitatea  să cumpere carne și produse cât mai bune“, a mai adăugat primarul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *