Administrativ

Încă un pas important pentru cel mai important proiect de dezvoltare a Țării Făgărașului, cu fonduri de 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Foto: arhiva-februarie 2019- intalnire primari cu comisarul european Corina Crețu

S-a făcut încă un pas important pentru realizarea celui mai îndrăzneț și măreț proiect de dezvoltare a Țării Făgărașului și care ar putea aduce în zona noastră 2,5 miliarde de euro direct de la Comisia Europeană. Consilierii locali au aprobat aseară participarea Municipiului Făgăraş în calitate de membru la constituirea „ASOCIAŢIEI PENTRU DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ – ITI MICROREGIUNEA ŢARA FĂGĂRAŞULUI”, dar și a actului constitutiv şi a statutului  acestei asociații. 

Primarii Țării Făgărașului, precum și câțiva din județul Sibiu, alături de reprezentanții Consiliilor Județene Brașov și Sibiu au dat mâna pentru realizarea celui mai important proiect de dezvoltare a zonei noastre, o Strategie de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Pe modelul altor regiuni din statele europene, dar și pe singurul  model, în acest moment din România – Deltei Dunării – Microregiunea Țara Făgărașului s-ar putea dezvolta unitar, cu fonduri acordate de la Bruxelles.

Asociația cuprinde 33 de UAT-uri, precum și Consiliul Județean Brașov și Consiliul Județean Sibiu și se întinde de la Perșani la Șelimbăr.

„Este vorba de o strategie de dezvoltare integrată pe această microregiune, care depășește granițele Țării Făgărașului. Ne-am întins mai mult, pentru că în această strategie este cuprinsă și infrastructura mare, pentru această microregiune. Infrastructura mare poate fi accesată de cele două Consilii Județene de la Sibiu și Brașov. Această strategie, după ce va fi finalizată sub umbrela acestei asociații, cu întâlnirile pe care trebuie să le facem pe teritoriul de care vorbim, va fi depusă la Guvern și după Hotărârea de Guvern va fi depusă la Comisia Europeană pentru a fi finanțată. Dacă vă aduceți aminte, întâlnirea cu doamna comisar Corina Crețu a avut loc în primăvara acestui an pe această strategie. Noi am trimis anul trecut un draft al acestei strategii la Bruxelles,  a fost studiat iar în urma acelei scrisori, solicitări, doamna comisar a venit în România să vadă dacă lucrurile sunt într-adevăr așa, dacă noi primarii suntem hotărâți ca acei bani să vină în această zonă“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Cel mai important proiect vizat este finanțarea drumului rapid de la Mândra la Șelimbăr, cu fonduri alocate Microregiunii. Autoritatea de management să fie creată la Făgăraș, astfel că proiectele vor fi scrise și depuse la aprobare la Făgăraș, ghidurile și cele necesare să fie elaborate de această autoritate.

„Cumulată suma pe această strategie, așa cum am stabilit noi fișele de proiect,  este de aproximativ 2, 5 miliarde de euro. Suma va fi împărțită pe cinci piloni, atât pentru infrastructura publică, cât și pentru dezvoltarea privată, pentru agenții economici. Agenții economici pot accesa bani prin acest proiect, pot accesa și unitățile administrative. Autoritatea de management a acestei strategii va fi stabilită la Făgăraș. Din acest punct de vedere, după cum ați văzut și în statutul propus al asociației, Făgărașul va fi cel care conduce această asociație și Făgărașul va fi cel care dă direcțiile de dezvoltare în Țara Făgărașului și pe această strategie.Infrastructura mare a fost determinată dar mai este nevoie de acordul Guvernului pentru ca acea șosea rapidă, să fie preluată ca investiție pe această strategie, să fie finanțată prin această strategie, beneficiarii fiind cele două Consilii Județene.“, a mai spus primarul Făgărașului.

Parteneriatul creat este format din municipiul Făgăraș, orașul Victoria din județul Brașov și orașele Avrig și Tălmaciu din județul Sibiu, precum și 29 de comune, 19 dintre acestea din județul Brașov (Beclean, Cincu, Drăguș, Hârseni, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Comăna, Recea, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Sâmbăta de Sus, Șoarș, Ticuș, Ucea, Viștea, Voila) și 10 din județul Sibiu (Cârțișoara, Cârța, Arpașu de Jos, Porumbacu de Jos, Racovița, Turnu Roșu, Șelimbăr, Boița, Bruiu, Roșia).

În România, pe exercițiul financiar trecut, ADI ITI Delta Dunării s-a constituit tot în aceeași modalitate și în același scop. Ei au pornit la vremea respectivă 1 miliard 350 de mii de euro, pentru a dezvolta acea zonă. Fondurile europene vin direct de la Comisia Europeană, în urma analizării unei strategii, acestea sunt alocate direct zonei respective prin mecanismul bineînțeles stabilit iar cetățenii și unitățile administrative pot accesa bani, pentru a se dezvolta. “, a mai adăugat primarul.

Totuși, mai este mult de lucru pentru a finaliza aceasta strategie și pentru a determina corect toate investițiile necesare.

The specified slider is trashed.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *