Șinca Nouă – prima localitate din Țara Făgărașului cu internet gratuit

Locuitorii localității Șinca Nouă beneficiază de aproximativ două săptămâni de internet gratuit wireless Wi-Fi, printr-un proiect câștigat la sfârșitul anului trecut, finanțat de Uniunea Europeană, WiFI4EU. 

Reţeaua publică de acces fără fir la Internet este oferită gratuit şi este destinată tuturor cetăţenilor fără posibilităţi de acces internet la domiciliu, dar şi celor care se află la plimbare sau tranzitează localitatea.

În Șinca Nouă au fost amenajate 10 puncte de acces internet, care au fost amplasate în zone de maxim interes în Șinca Nouă iar lucrările au fost executate de o firmă din Făgăraș, fiind prima localitate din Țara Făgărașului în care au fost finalizate.  Practic, în aceste zone va fi posibil accesul la pagini web de pe orice laptop care beneficiază de tehnologia wireless, tabletă sau telefon mobil care deţine sistemul Wi-Fi.

Primarul comunei Șinca Nouă, Dumitru Flucuș, spune că acest serviciu se adresează în special tinerilor din comună, ei fiind adevărații internauți, dar și turiștilor care tranzitează localitatea.

În Țara Făgărașului, au mai fost selectate localitățile Drăguș și Mândra, în cadrul primului apel, iar de câteva zile a fost făcută o nouă listă cu localitățile câștigătoare ale acestui program. De această dată, din Țara Făgărașului, Șinca Veche a fost declarată câștigătoare.

În cadrul acestui program, rețelele de internet vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai celor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de primării.

Până în 2020, în total vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *