S-a confirmat: pesta porcină a ajuns și în județul Brașov

foto: jurnalul.ro

15 localităţi din judeţ sunt incluse în zona de monitorizare. Timp de trei ani judeţul nostru a fost ocolit de pesta porcină africană, dar „inevitabilul s-a produs”.

Autorităţile din Braşov sunt în alertă de joi seară, când, într-o pădure de lângă comuna Homorod, judeţul Braşov, au fost găsiţi doi porci mistreţi morţi, cu 90% suspiciune de infestare cu pestă porcină africană. Prefectul Marian Rasaliu a precizat vineri, într-o conferinţă de presă, că au fost prelevate probe şi trimise spre analiză, în regim de urgenţă, spre Bucureşti, iar rezultatele au fost deja confirmate. A fost convocată o întâlnire de urgenţă cu primarii din zona Rupea şi cu instituţiile abilitate să intervină în astfel de situaţii, pentru luarea unor măsuri de urgenţă, obiectivul fiind de a limita şi ţine acest focar în pădure, astfel încât boala să nu pătrundă în localităţi.
Până acum, Braşovul şi Mureşul erau singurele două judeţe în care nu au fost focare de pestă porcină africană. „După ce am reuşit să ţinem pesta porcină în afara graniţelor judeţului timp de trei ani, până la urmă, inevitabilul s-a produs. Fiecare instituţie îşi va face treaba conform atribuţiilor pe care le are. Vor fi controale la intrarea şi la ieşirea din judeţ. Am luat măsura asigurării zonei în care au fost descoperite cele două cadavre de porci mistreţi cu pestă (lângă localitatea Homorod  – n.r.). Facem tot ceea ce putem ca pesta porcină africană să nu se transfere din mediul silvatic în gospodăriile oamenilor”, a declarat vineri prefectul.

„Ca urmare a confirmării oficiale a Pestei Porcine Africane la mistreț în fondul cinegetic nr.3 Homorod, aparținand de RPL.OS Pădurea Bogătii, județul Brașov, Instituția Prefectului județul Brașov, împreună cu DSVSA Brașov, a stabilit și dispus măsurile necesare combaterii focarului, în cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Brașov.
În fondul de vânătoare în care s-a declarat boala s-a constituit o zonă afectată cu o rază de 13 km care este compusă din: zona infectată, pe o rază de 8 Km, și zona tampon, de 5 km în exteriorul zonei infectate.
Localitățile din zona infectată sunt: Cața, Merchiașa, Rupea, Homorod, Rupea Gară, Ungra, Hoghiz, Fântâna, Bogata Olteană, Dopca, Mateiaș, Racoș, iar fondurile de vânătoare afectate sunt: AJVPS Rupea – 2 Fișer, 5 Ungra, 6 Racoș și FV nr. 8 Valea Bogății administrat de SC Doripesco SRL.
Localitățile din zona tampon sunt: Paloș, Jimbor, Fișer, Dacia, Dăișoara, Cuciulata, Lupșa, Drăușeni.
S-au dispus măsuri minime de biosecuritate ce trebuie respectate în timpul inspecţiilor / patrulărilor / vânătorilor / după manipularea vânatului în toate fondurile de vânătoare de pe raza judeţului, precum și în cazul exploatărilor forestiere:
– mijloacele de transport pentru material lemnos vor fi supuse dezinfecției la ieșirea din pădure;
– drumurile de acces în fondurile de vânătoare vor fi supuse unei dezinfecții cu un utilaj agricol de stropit;
– schimbarea hainelor şi încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare;
– dezinfecţia locului unde s-a manipulat vânatul;
– ambalarea carcaselor/cadavrelor de mistreţi în ambalaje (saci) de plastic de unică folosinţă;
– neutralizarea mistreţilor cu rezultat pozitiv şi/sau negativ în direcţia pestei porcine africane;
– neutralizarea subproduselor nedestinate consumului uman (masa gastrointestinală, piele) de la mistreţi, indiferent de rezultatul testului în direcţia pestei porcine africane;
– se interzice circulația animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, etc.) prin incinta pădurii în zona afectată;
– se interzice recoltarea produselor tip „acccesorii ale pădurii” (ciuperci, fructe de pădure, etc) în zona afectată;
– se interzice accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate în zona afectată;
Împreună cu personalul din cadrul IPJ Brașov se va organiza controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală, precum și controlul privind respectarea de către persoanele fizice a interdicțiilor cu privire la accesul în zonele de restricție.
Recomandăm cetățenilor calm și echilibru privind sacrificările premature de porcine din gospodăriile proprii, întrucât boala a fost diagnosticată numai în mediul silvatic.“, se arată în comunicatul comun al Prfecturii Brașov și al DSVSA Brașov. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *